Zpět

Balkánská smršť Dubioza Kolektiv v barvách RfP se nezadržitelně řítí do Čech. A přiveze s sebou Apsurdistan



Málokterá kapela má v Evropě takový důvod k naštvanosti, smutku, skepsi a asi i opodstatněné nenávisti jako bosenská parta Dubioza Kolektiv. Otřesná zkušenost balkánského konfliktu v devadesátých letech minulého století poznamenala navždy životy muzikantů i jejich blízkých. Vedle autentických zážitků Dubiozy jsou namistrované pózy amerických rapperů lacinou rychlošípáckou selankou foglarovských epigonů.

Tuto nepřízeň osudu přesto dokázali členové Dubiozy přetavit v energické poselství o nutnosti porozumění a tolerance, které se zároveň nebojí ani teď poukázat bez okolků na současné neřesti světa nejen na Balkáně. To vše je zarámováno jedním z nejenergičtějších pódiových vystoupení, jaké lze v Evropě v současné době vidět a slyšet. Nářez kytarových riffů, dubu, reggae a rapu i rockové přímočarosti s názvuky balkánského folklóru - to vše po roce a půl opět napění krev českého publika na koncertní šňůře bosenské kapely Dubioza Kolektiv.

 

Turné je také vlastně řadou warm-up parties pro letní festival Rock for People, kde tato bosenská kapela rovněž vystoupí. Již nyní se můžete nechat strhnout do víru nevídané balkánsko-hiphopové party 23. dubna v pražském Paláci Akropolis, 24. dubna v Divadle Pod lampou v Plzni, stejně jako 25. dubna na Flédě v Brně a 26. dubna v ostravské Rock And Roll Garage. Těšit se můžete nejen na prověřený repertoár z minula, ale také na materiál z nového alba Apsurdistán, které kapela vydává právě dneska - 15. dubna. A jistě jej vybalí, ještě vonící lisovnou a tiskárnou, i ze svého tourbusu.

 

„Miniturné Dubiozy je myslím tím správným zahřívacím předkolem letošního RFP, jejich skvělá muzika, nasazení a energie a zároveň silné humanistické sdělení podložené tvrdou autentickou životní zkušeností je tím nejlepším, co můžeme příznivcům Rock for People nabídnout pro první setkání. Těšíme se na ně a věříme, že budou nadšeni stejně jako my a po koncertech téhle nabušené partičky nezůstane na nikom suchá ani nitka,“ vysvětluje Michal Thomes, ředitel Rock for People.

 

Více na www.rockforpeople.cz.

 

Dubioza Kolektiv má na kontě šest alb, z nichž zejména Firma Illegal z roku 2008, reflektující všudypřítomnou balkánskou korupci i následující nahrávka 5 do 12 burcující mladé Bosňany z letargie, kapele vytvořily pevné renomé a širokou základnu věrných fandů v Evropě i mimo ni. Předposlední album Wild Wild East vyšlo v USA, s anglickými texty a na svém labelu ho vydal nikdo jiný než Bill Gould, basista Faith No More. Jejich koncerty jsou pověstné neuvěřitelnou energií a vzájemnou komunikací s obecenstvem, za jakou by se nemuseli hanbit ani Manu Chao či Eugen Hütz a jeho Gogol Bordello.

 

I pokud by byly vyprávěnky některých navoněných, vyštajlovaných a zlatými řetězy ověšených gangsta rapperů o těžkém životě v amerických slumech a válkách pouličních gangů reálné, jsou jen odvarem toho, čím prošli se svými vrstevníky a rodinami členové bosenské kapely Dubioza Kolektiv. Dlouhé štreky pro vodu a základní potraviny pod palbou ostřelovačů nebo zaminovanou krajinou, neustálá obava o život svůj i blízkých...

 

I ve válečném čase se snažili udržet život kulturní komunity, ve sklepech pořádali výstavy a koncerty. Nepřenosná zkušenost válečného běsu dává jejich poselství o potřebě porozumění, tolerance a nekompromisní kritice nespravedlnosti, národnostní nesnášenlivosti a korupce neochvějný punc autenticity. Kapela se na Balkáně stala respektovaným bojovníkem za demokracii a spravedlnost, burcující z letargie, k níž má tamní mládež pochopitelnou tendenci: ekonomická situace, míra korupce a to, čemu se říká vzletně kvalita demokracie, jsou v Bosně i u jejích sousedů dosti problematické i v současnosti.

 

Zmíněná angažovanost Dubiozy jde ruku v ruce s muzikantskou originalitou a nasazením. Toto spojení uvěřitelné jednoty životního postoje a spontánního umění předat pozitivní poselství s obrovskou energií vybudovalo kapele fanouškovské zázemí po celém světě. Před nedávnem sklidila kapela velký úspěch i na Nové Kaledonii v Melanésii. Stejně vřelého přijetí se Dubioza Kolektiv snad dočká nejen na dubnovém turné po zdejších městech, ale i v červenci na Rock for People.

 

Kapelu založili roku 2003 a od počátku jí vedou zpěváci a rappeři Adis Zvekić a Almir Hasanbegović ze Zenici a DJ a klávesista Brano Jakubović a baskytarista Vedran Mujagić ze Sarajeva. Později se přidali Armin Bušatlić s kytarou a bubeník Senad Šuta, mistr zvuku Dragan Jakubović, a v roce 2011 také saxofonista Mario Ševarac.

www.dubioza.org

 

Úterý                      23. 4.                     Praha - Palác Akropolis                   vstupné 220/270 Kč

Středa                   24. 4.                      Plzeň - Pod lampou                         vstupné 170/200 Kč

Čtvrtek                   25. 4.                     Brno - Fléda                                   vstupné 220/270 Kč

Pátek                     26. 4.                     Ostrava - Rock´n´Roll Garage           vstupné 200/250 Kč

Připravila: mia/ RfP

 

 

 

Poslední komentáře