Zpět

Bauchklang v Sasazu



Už za dva týdny v Praze vystoupí BAUCHKLANG. Rakouská pětice patřící mezi absolutní špičku současné evropské beatboxové scény.

„České publikum je jedno z nejrozjetějších,“  říkají hvězdy evropského beatboxu. A natočili pro ně speciální video pozvánku.

 

Jejich ústřední postava Andreas Fränzel na vznik projektu vzpomíná takto: „Bylo to někdy v roce 1994. Tehdy se tři z nás, tedy Alex, Gerald a já, zúčastnili školního projektu, v němž jsme poprvé zpívali společně. Spolu jsme už zůstali a rozhodli se, že budeme dělat hudbu bez nástrojů. Beatbox byl tedy vlastně logický krok.“

Tvorba Bauchklang čerpá z mnoha odnoží urban music - hip hopu, drum’n’bassu, reggae či dubu. A jejich kombinaci by pětice zůstala věrná i v případě, že by přece jen hrála na nějaké nástroje. Andreas: „Kdybychom nehráli na pusu, asi bychom sáhli po mixu živých nástrojů a dýdžejingu. Čili nejspíš bychom měli basu, bicí a gramofony.“

A jaký zvuk je pro mistry beatboxu vůbec nejtěžší? „Každý zvuk je těžké vytvořit poprvé. Pak už je to záležitosti praxe a jde o to si to vybavit kdykoliv a kdekoliv je zapotřebí,“ říká Andreas.

České publikum mělo hned několik příležitostí vidět Bauchklang naživo a vždycky to byla láska na první poslech. Vzpomínají na to nejen jejich čeští fanoušci, ale i Bauchklang samotní. „Na Česko máme spousty skvělých vzpomínek. Odehráli jsme úžasné koncerty v Sasazu či Paláci Akropolis a dokonce i na Staroměstském náměstí. České publikum je jedno z nejrozjetějších a vždycky je plné lidí, kteří si to umějí užít. Už se na ně zase těšíme,“ říká nadšeně Andreas.

Že to myslí vážně, dokazuje i video pozvánka, jimiž Bauchklang své české fanoušky zvou na svůj nadcházející pražský koncert. Ten se uskuteční ve čtvrtek 25. října v klubu Sasazu.

Pozvánka zde:


Před Bauchklang zahraje domácí projekt BONUS, jehož album Náměstí míru bylo v lednu 2012 vyhlášeno prvním vítězem nové ceny hudební kritiky Apollo.

Vstupenky v předprodeji jsou k dostání za 340 Kč v síti Ticketpro.
Na místě pak hudební příznivci zaplatí 390 Kč. Dveře klubu Sasazu budou otevřeny od 20 hodin.

Připravila: mia/ Sasazu

Poslední komentáře