Zpět

Chapelier Fou na Euroconnections v Paláci Akropolis



Koncerty Chapeliera Fou bývají velkým zážitkem. Citlivým propojením hry na housle s elektronickou hudbou dokáže zabýbat emocemi i těch největších cyniků. Kritika o něm mluví jako o hudebním bratranci Yana Tiersena a není to rozhodně jen proto, že mu deska vyšla na stejném labelu.

Tentokrát se navíc Chapelier Fou podělí o své hudební poznatky a zkušenosti ve workshopu zaměřeném na „loopování“, které při svých živých performancích často užívá. Tzv „looping" je vytváření hudebních smyček, které se postupně nahrávají přímo před publikem pomocí elektronických efektů, či nástrojů a tímto způsobem vznikají před diváky živé „accapella“ improvizace. Workshop je zdarma od 17:00, kapacita je omezena. Přihlášky pro zájemce se zakoupenou vstupenkou přijímáme na e-mailu musicclass (at) palacakropolis.cz Workshop začne v 17. hodin, koncert v 19:30.

Louis Warynski z francouzského městečka Metz strávil svoje mládí poctivým cvičením na housle. Teprve na konzervatoři objevil, že vedle klasiky existuje i báječný svět klubové elektroniky nebo rocku. Proč jedno nebo druhé opouštět, když by mohl všechny svoje lásky spojit do jedné? Znělo to trochu jako nápad hodný šíleného kloboučníka z Alenčiných dobrodružstvím Lewise Carolla a tak pro svůj projekt přijal jméno Chapelier Fou. Nebyl to ale vůbec nápad špatný, šestadvacetiletý houslový virtuóz a elektronický alchymista v jedné osobě je dnes považován za jeden z největších objevů francouzské hudby.Hudební novináři ho srovnávají s Boards Of Canada, Four Tet nebo Owenem Palletem, ale odkazy na jiné muzikanty dostatečně neodhalují originalitu, s níž Chapelier Fou vstoupil do současné elektronické hudby.

Jako předkapela se představí v Praze po delší době Alvik. Skupina, jejíž styl se jen těžko zaškatulkovává, ale můžete ho hledat kdesi mezi drum&bassem, trip hopem, elektronikou, downtempem, nu- a soul-jazzem. Skupina, jejíž členové jsou většinu času rozptýleni v různých koutech Evropy. Anya Stuart (usa) zpěv, Mishan Pajdiak (cz) el. rytmika, samply a bicí, Bharata Rajnošek (cz) dechy, Petr Tichý (cz) kontrabas, Audun Nedrelid (nor) klávesy a rhodes chystají třetí řadovou desku s názvem „Your Name Here“ a také její křest 6. listopadu v Paláci Akropolis.

EUROCONNECTIONS ► CHAPELIER FOU /FR + ALVIK /CZ 19:30, Velký sál Vstupenky (Prodej v pokladně Paláce Akropolis) Kč 320 – Prodej v Akropoli – Ke stání – (prodej do: 19.09.2012) Kč 400 – Prodej v Akropoli – Ke stání – (prodej do: 20.09.2012)

Připravila: mia/ Palác Akropolis

Poslední komentáře