V roce 2006 zahájila společnost Jan Becher-Pernod Ricard (JBPR) pilotní barmanský kurz pod názvem Havana Club Academy. Projekt mezitím prošel úspěšným vývojem, v roce 2008 byl přejmenován na Jan Becher Pernod Ricard Bar Academy a kurzů se do dnešního dne zúčastnilo několik stovek barmanů a pracovníků v gastronomii. Tento listopad tak proběhne už 17. kurz Absolvent pod lektorským dohledem špiček české barmanské scény.
Pohnutky pro vznik projektu vysvětluje současný manažer projektu za JBPR Robert Koblasa: „Jedním ze základních dlouhodobých cílů – a svým způsobem poslání - naší společnosti je dlouhodobé zvyšování kvality gastronomie v České republice. Proto jsme se před šesti lety rozhodli každoročně investovat do projektu Bar Academy, prostřednictvím kterého již šest let komplexně vzděláváme nejen barmany, ale i další pracující v gastronomických profesích.
V současné době nabízí BAR ACADEMY tři výukové stupně:
ABSOLVENT je kurz určený pro začínající barmany, který učí základům řemesla a poskytuje první systematický pohled na obor, stejně jako seznamuje se základním zbožíznaleckým pohledem na suroviny, s nimiž barman pracuje.
PREMIUM přijímá posluchače s praxí. Věnuje se tzv. up-sellingu, prohlubuje znalosti surovin, prezentuje základy marketingu baru, především však vyučuje vyšší (chcete-li: prémiovou) mixologii a vede posluchače k rozvíjení kreativity za barovým pultem. Účastníci jsou hned první den rozlosováni do skupin, které od začátku používají nabyté znalosti k realizaci případové studie.
Konečně ELITE má formát jednodenních seminářů, na nichž přednášejí vynikající zahraniční barmani pro nejen českou barmanskou komunitu.
Lektorský tým v současnosti tvoří Martin Baťha (významný představitel flair-bartendingu a producent vrcholných odborných seminářů), Jan Braniš (bar manager Bugsy´s baru), Kateřina Kluchová (barmanka Hemingway Baru a Beefeater Ambassadorka v České republice), Alexander Mikšovic (bartender emeritus, odborný publicista), David Neumann (vrcholný představitel flair-bartendingu, vedoucí Czech Flair Teamu České barmanské asociace), Aleš Půta (přední český mixolog, majitel pražského Hemingway Baru) a Jitka Součková (marketingová specialistka).
A proč se kurzu zúčastnit? To shrnuje český top-barman a jeden z bývalých účastníků Milan Zaleš: „Projekt Bar Academy jsem absolvoval v době, kdy jsem byl součástí teamu baru Žlutá ponorka v Českých Budějovicích. Na kurz jsem šel s cílem zjistit, jestli na tuto profesi vůbec mám. Po jeho absolvování jsem byl jako houba nasáknutý informacemi. Celý projekt mně nakopl neuvěřitelným způsobem a barové řemeslo mně pohltilo. Dnes pracuji v Bugsy's Baru a stále čerpám z poznatků i zkušeností, které jsem na Bar Academy získal.“
Více informací o Bar Academy najdete na facebooku facebook.com/PernodRicardBarAcademy
nebo na www.janbecher.cz, v sekci Bar Academy.
Poslední komentáře