Zpět

Deejay Slovak: Talentu je v Čechách dost (rozhovor)



Rudolf Svat alias Deejay Slovak se na taneční scéně pohybuje již řadu let. Nejdříve jako clubber, který se živě zajímal o DJing, taneční hudbu a její vývoj. Samotnému Djingu se aktivně věnuje zhruba od roku 2004, kdy se přestěhoval do Prahy. Postupně začínal hrát jako host v barech a menších klubech (Leclan, Backdoors, Joe Cafe...) a na různých soukromých akcích, až se vypracoval na rezidenta v renomovanýchkde klubech typu Mecca, Duplex či Sasazu. Nemá jediný vyhraněný hudební styl - výběr hudby přizpůsobuje charakteru akce. Je to buď klubový funky, happy, hit a energy house nebo směs aktuálního progressive, tech house a minimal soundu.

Ahoj Rudo. Zkusil by ses čtenářům v krátkosti představit?

Ahoj Patriku, zdravím čtenáře Doklubu.cz! Djingu se aktivně věnuju přibližně 7 let. Hraju hlavně v Praze a na Slovensku. Posledních pár let jako Deejay Slovak, dřív pod přezdívkou DJ Rudoff.

Jaké byly tvé DJské začátky? Vzpomeneš si na svoje úplně první hraní? A neměls původně jiné představy o své kariéře?

Jednoduché to rozhodně nebylo. Úplně první hraní jsem absolvoval asi před devíti lety na Slovensku. Šlo o akci, kde dostávali prostor i začínající DJs. Nevím to jistě, ale mám pocit, že jsem tam hrál od 14:00 do 15:00 odpoledne. To znamená úplně na začátku, vlastně jen pro personál clubu a pár známých (úsměv). To že bych chtěl hrát house a klubovou hudbu jsem věděl už dlouho před tím. V té době se ale v klubech hrálo pouze z desek a bohužel pro mě nebylo finančně únosné kupovat si každý týden x vinylů. Pamatuju si jak mi několik DJs říkalo, že s nimi hrát nemůžu, protože nehraju z desek. A podívej se dnes - pár let na to hraje 90 % z nich z CD a počítačů! Já si nikdy nějaké velké představy o kariéře nedělal. Prostě jsem chtěl hrát klubovou hudbu, být tam pro lidi, bavit je a prezentovat jim svojí hudební myšlenku. To se mi ve finále, myslím, i docela daří.

Je rozdíl prosadit se v Čechách a na Slovensku? Jak ses vlastně dostal do Prahy? Bylo důvodem hraní?

Úplně poprvé jsem byl v Praze na výletě v létě v roce 2003. Strávil jsem tady asi 3 týdny a domů se vracel s tím, že se sem brzy přestěhuju. V té době to určitě nebylo jenom kvůli hraní. Nadchla mě zdejší atmosféra a město jako takové! A taky mi bylo jasné, že jsou zde větší možnosti uplatnění ve všech směrech. Po několika měsících jsem začal hrávat v LeClanu a na soukromých akcích po celé Praze. Krůček po krůčku jsem se seznamoval s místní klubovou scénou. Další léta to bylo jako na houpačce. Měl jsem období, kdy bylo hraní více, ale taky se stávalo, že nebylo vůbec do čeho píchnout.

DJ Slovak 1Narazil jsem na spoustu lidí, kteří mi hodně pomohli, ale také na jedince, kteří mi záměrně házeli klacky pod nohy… Hodně jsem doma trénoval, a taky jsem dělal to, co dělá většina začínajících DJs. Tedy nahrával sety, rozesílal je a rozdával všude možně. I když to rozhodně nemělo takový efekt, jak jsem naivně očekával, pár bookingů jsem díky tomu dostal - a dodnes se tomu divím. Zlomilo se to, až dva roky zpátky, v roce 2009, kdy jsem získal pravidelná hraní v Mecce, Sasazu a dalších „menších“ klubech. Taky jsem si zahrál po Tiestovi v O2 Areně. Protože žiju poslední léta v Praze, na Slovensku jsem se nikdy nesnažil aktivně prosadit, a proto to nemůžu dost dobře srovnávat. Podle mě ale nesejde na tom, jestli jsi v Čechách, na Slovensku nebo třeba ve Švédsku – všude je potřeba na sobě intenzivně a tvrdě makat, být aktivní, poznat ty správné lidi, mít co nabídnout a nevzdávat se při prvním nezdaru. Nic zkrátka není zadarmo a spousta DJs by se prostě měla uvědomit, že nejde mít všechno hned!

Jak bys v krátkosti popsal styl, který hraješ?

V poslední době je to nejčastěji groovy house a tech house, funky s prvky afro a latina. Musí to mít v sobě ten „funk“, prostě něco co nenudí a nenechá tě odejít z clubu. Taky dávám hodně důraz na techniku mixování a kontakt s lidmi. A párkrát do roka si střihnu i speciální deep housové sety.

Co nějaké hobby? Lepíš letadélka, skládáš básně?

Na to mi moc času nezbývá. A nějak mi to ani nechybí, protože hraní je zároveň i moje hobby. U toho se odreaguju víc než dost (smích).

A teď povinná otázka: Dá se tady hraním uživit? Jak to máš ty?

To víš, že to jde (úsměv). Znám DJs, kteří se živí pouze hraním. Já k nim ale úplně nepatřím. Ona to totiž není taková idylka, jak si asi mnozí myslí!

V branži jsi už poměrně známý a jistě sis zahrál na spoustě zajímavých míst. Kde se ti líbilo nejvíc?

Tak v tomhle mám už delší dobu jasno. Nejde mi ani tak o místo kde hraju, nebo o to pro kolik je to lidí. Často se mi stalo, že jsem se na hraní těšil a ve finále to za moc nestálo. A naopak, nezřídka mě mile překvapilo hraní, u kterého jsem to vůbec nečekal. Hudebně mě nejvíce naplňuje, když skvěle funguje komunikace s „publikem“. Když bezprostředně vidím, že se lidi mojí hudbou baví a užívají si to se mnou (úsměv).

DJ Slovak 2Co holky? Každý ví, že DJs jsou žádané zboží. Máš nějaké skalní fanynky?

Pár skalních „fanoušků“ a „fanynek“ potkávám pravidelně hlavně v mých rezidentních clubech a jsem tomu rád. Když vidím, že se lidi pravidelně objeví na akcích, kde hraju, jsou spokojeni, a baví se, je to pro mě velká odměna a motivace do budoucna! Dělám to totiž hlavně pro ně.

Co si myslíš o kvalitě DJs u nás? Jak jsme na tom v porovnání se světem?

Určitě je tady hodně talentovaných DJs, kteří se postupně prosazují a hodně takových, kteří si už svoje místo na scéně našli, a nemusí se za své kvality stydět ani ve světě. Častokrát jsou na tom stejně kvalitativně lépe než některé „hvězdy“. Každý, kdo alespoň trochu sleduje scénu, musí vědět, že od jisté úrovně už to není čistě o DJském umu a o tom, jak kdo umí zahrát. Významnou roli hraje to, co z DJe udělá jeho management, kam ho dokáže dostat a jak ho dokáže prodat! O tom by mohly hovořit všechny dnešní „velké“ DJské hvězdy…

Posloucháš něco dalšího kromě elektroniky? A když, tak co?

Kromě hudby, kterou hraju nejradši a nejčastěji, poslouchám taky chill-out, downtempo a latino. Nebráním se však žádné kvalitní produkci (úsměv).

Kdo tě v tvé tvorbě inspiruje? Je někdo takový?

Dlouhodobě mám několik DJských vzorů. Čas od času se podívám na jejich aktuální videa a sety, v nichž se snažím najít něco nového a zajímavého, a realizovat to pak po svém! Myslím si totiž, že v tomhle by si měl každý DJ razit svou vlastní cestu a ne bezhlavě kopírovat své vzory, jak tomu bohužel často bývá!

Co bys chtěl na poli DJingu dokázat? Máš nějakou vysněnou metu?

V nejbližších měsících a rocích by mě lákalo hrát více za hranicemi a lépe poznat klubovou scénu v jiných zemích. Rozhodně taky hodlám dále zapracovat na své technice hraní a rád bych realizoval některé vlastní hudební a promotérské nápady!

Kde tě v nejbližší době můžeme vidět a hlavně slyšet?

V nejbližších týdnech to bude Studio 54, KU Bar, Havana Club a Chapeau Rouge. No a první víkend v září se chystá moje narozeninová party! O tom, kde se uskuteční právě jednám a určitě vám dám co nejdřív vědět! Každopádně, jako každý rok se opravdu máte na co těšit (úsměv).

Poslední komentáře