Zpět

Gappy Ranks s náloží aktuálního reggae dancehallu přiletí už zítra do Prahy!



Už tento čtvrtek 23. května přiletí poprvé do Prahy jeden z nejpracovitějších hlasů evropské urban music, což je termín, který ve světě propojuje scény hiphopu, reggae a dancehallu do jedné velké kreativní komunity.

U nás žel pořád existují v mnoha hlavách velké hranice mezi těmito žánry, ale možná právě tento čtvrteční koncert bude dobrým impulsem a inspirací k změně v přístupu místních muzikantů. Gappy Ranks je totiž přirozeně průsečíkem všech zmíněných stylů a navíc představuje až ukázkově pozitivní příklad, že i z ulice se dá udělat úspěšná a poctivá kariéra, pokud na něčem soustředěně pracujete…

Jak říká sám Gappy: „Muzika mi zachránila život!“ Vyrůstal v severozápadním Londýně rodičům pocházejícím z Jamajky a z Dominikánské republiky. Nějaký čas jako teenager byl dokonce bez střechy nad hlavou a poflakoval se na ulici, než si uvědomil, že pokud na sobě nezačne pořádně makat, tak se nikdy nikam nedostane. Samozřejmě se to nestalo přes noc, ale Gappy (vlastním jménem Jacob Lee Williams) potvrdil, že to vážně funguje!
 
Na začátku si navzájem pomáhali s kamarádem z dětství, který si říká Reddman UK, a potom už přišlo pozvání do větší party Suncycle, kterou tehdy tvořili mj. Lady Chann, Dolomite, Cash Money a Naffi Skrilla. Jejich snahu podpořili i lokální komunitní rádia a tak se jim podařilo nahrát eponymní debutové album „Suncycle“, kde najdete i Gappyho hymnu „Harlesden“ věnovanou jeho hoodu. Druhá deska už vznikla pro label Jamdown Records a přinesla kontrakt s Adidas. Pro Gappyho ale bylo důležitější, že dostal možnost více studovat a zlepšovat své skills v hudebním studiu, kde se věnoval i zvukařské práci. V roce 2004 se pak za podpory Dolomitea rozhodl pro sólovou kariéru a už rok poté vyhrál s trackem „Little Understanding“ cenu za nejlepší song v rámci London´s Silk Awards! Stejného léta také natočil track „What We Do“ s americkým raperem Twista a britským Lethal B, který se dostal na 23. místo britské hitparády. Následovalo první malé turné po Velké Británii, první velká show pro 17 tisíc lidí v rámci večera londýnského rádia Kiss FM a také první spolupráce se slavným vydavatelstvím Jet Star.

To všechno byl ale pouze odrazový můstek pro další události. V roce 2009 se jej ujal producent a majitel labelu Peckings, který jej navigoval ještě blíže ke karibským kořenům a nahrál s ním několik songů na klasické riddimy ze Studio One. Tak vznikl nejen hit „Put the Stereo On“, ale i uvědomělá pecka „Pumpkin Belly“ o lidech, kteří nemají co jíst. Gappy tehdy dostal i první vysněné pozvání na Jamajku, kde vystoupil na zcela zásadním festivalu Sting. A pokud ve zdraví přežijete tuto akci pro 30.000 lidí a máte tam dokonce úspěch i jako nejamajský umělec, dalších důkazů kvality opravdu není zapotřebí.

Gappy Ranks se rychle etabloval i v karibských studiích a vedle Alborosieho, Gentlemana a Million Styleze je v podstatě jedním z mála evropských hlasů, s kterými točí songy i zaoceánské produkce. V roce 2010 podepsal tříletý kontrakt s kultovním labelem Greensleeves a v létě toho roku vydal za asistence Peckings první sólové album „Put the Stereo On“. Vedle stejnojmenného tracku razantně zabodoval i singl „Heaven Her Eyes“, který se stal v Británii #1 singlem po následujících 16 týdnů. Následovala také nominace na prestižní MOBO Awards, ale tu mu nakonec vyfoukl jamajský Gyptian, který tehdy skóroval po celém světě s masivním hitem „Hold You“.

Druhá deska „Thanks and Praise“ vyšla hned o rok později a je pod ní už podepsaný jeho vlastní label Hot Coffee Music. Právě na tomto albu najdete dancehallový hit „Stinkin Rich“, duet s jamajským Delly Ranxem „Could A Run Away“ nebo dnes již klasika „Longtime“, kterou produkovali francouzští Special Delivery. Další pozvání na turné pak přiletěly z USA, Austrálie a Japonska, kde zrovna při jeho návštěvě v březnu 2011 proběhlo ničivé ničivé tsunami a zemětřesení. Gappy o tom poté napsal velký song „I Was There“, který věnoval Japonsku a jeho obyvatelům. Po návratu do Británie pak s nově nabitými zkušenostmi vystoupil v prestižním hudebním pořadu Joolse Hollanda na BBC, kde zazpíval pro miliony lidí u televizních obrazovek. Ještě téhož roku jej pak vzal Collie Buddz na osmnáct koncertů po Severní Americe, což mu přineslo další cenné zářezy, jako třeba show ve slavném BB Kings v New Yorku nebo The Roxy Theatre v Los Angeles. To není právě málo na kluka z ulice, co?

Gappy začal vedle vlastní tvorby i produkovat a mezi jmény, s kterými spolupracoval, už jsou i velká jamajská jména Gyptian, Chino McGregor, Busy Signal, Delly Ranx, Bugle, Khago, Laden nebo havajský J Boog. Loni si pak sám vydal EP “Cookies”, s kterým v červnu znovu zamíří do USA. Ještě předtím si ale ve čtvrtek 23. května zaskočí do Prahy se svou kapelou jménem Soul Rebel, aby nám předvedl, zač je toho současný dancehall! S největší pravděpodobností se dočkáme i několika novinek z chystaného třetího alba “Shining Hope”, které vyjde 17. září 2013. První ochutnávkou už je hodně silný singl “Tomorrow Loves You”, ke kterému najdete níže i videoklip. Zkrátka a dobře, ve čtvrtek to bude v Lucerně stat za to!

Osobní videopozvánka:

Videoklipy:
„Long Time“
„Tomorrow Loves You“
„Heaven in Your Eyes“

 

Připravila: mia/ Lucerna Music Bar

Poslední komentáře