Zpět

Havana Club vám přináší rozhovor s Paulem Oakenfoldem: Dýdžej by měl být stále umělec!



Přinášíme vám rozhovor s Paulem Oakenfoldem, který v sobotu hrál na Sázavafestu jako hlavní hvězda. Jeho vystoupení bylo rozhodně podařené a nejenom milovníci trancu museli mít doslova husí kůži.

Text: Michaela Kadlecová, foto: Martin Borovička

Paul Oakenfold představuje skutečnou dýdžejskou legendu. Člověk, kterého taneční muzika okouzlila již na konci osmdesátých let, který přivezl tuto hudbu do Británie a odstartoval tím nebývalou kariéru, která vyústila třeba i v přátelství a spolupráci s Madonnou… Paula se nám podařilo zachytit na festivalu Sázavafest, kde hrál v sobotu jako hlavní hvězda. I když byl po náročném cestování velmi unavený, věnoval se nám a trpělivě odpověděl na naše otázky…

V posledních dnech jsi hodně cestoval, jaká byla poslední vystoupení?

V posledních dvou dnech jsem toho stihl opravdu hodně. Nejdřív show s Madonnou ve Varšavě, která byla skutečně velkolepá a před několika tisíci lidmi, včerejší noc jsem strávil na Ibize, kde jsem potkal i mnoho známých. Obě show byly odlišné, ale každá svým vlastním způsobem zajímavá.

Hraješ často právě s Madonnou, pamatuješ si na první setkání s ní?

To už je tak dávno, před mnoha lety… Dali jsme se dohromady díky vydavatelství a naše spolupráce se ukázala jako oboustranně vyhovující. A to dokonce tak, že jsme teď přátelé.

Jsi skutečný pionýr taneční muziky a také člověk, který tuto hudbu přivezl do Británie. Tušil jsi tenkrát, jak populární tato hudba jednou bude?

Takovou popularitu jsem tehdy rozhodně nepředpokládal! Ale lidi kolem mě tu muziku prostě milovali, já jsem si užíval hraní a všechny ty věci kolem. Dělal jsem zkrátka to, co mě bavilo, bez nějakých očekávání.

Jaké je podle tebe to nejzajímavější období taneční muziky, byl to její počátek?

Ne ne, myslím si, že skutečně zajímavé období prožíváme teď. Je to období plné výzev, začínáme novou éru, vyrojilo se plno nových producentů a zajímavé muziky. Opravdu miluju změnu a k té podle mě teď dochází.

Co si myslíš o vývoji technologií? Myslíš si, že je snazší být dýdžejem dnes, když jim pomáhá tolik software?

Dobrá otázka, je to skutečně o mnoho snazší, máte k dispozici software na srovnání tracků a mnoho dalšího. Ale já mám stále rád, pokud je dýdžej i umělec. Líbí se mi, když dýdžej i něco vytváří, nejenom vybírá ty správné tracky.

Cítíš ještě stále nostalgii po vinylech?

Vlastně už ne, ale svoji vinylovou sbírku stále vlastním. Mám jich 35 000! Ty nejoblíbenější jsou asi od Marvina Gaye.

Prý jsi také velký fanoušek Beatles?

Moji rodiče je velmi milovali a pouštěli mi je od malička, takže to na mě zanechalo vliv. A ano, je to jedna z největších skupin na světě!

Tvoje hudba byla použita také v počítačové hře. Jsi jejich fanoušek?

Dříve jsem byl velký fanoušek. Mám hodně rád sportovní hry, nejvíce fotbalové. Jsem totiž taky fanoušek fotbalu, samozřejmě Chelsea, mistra evropské ligy!

Užíváš si stále ještě party i ve volném čase?

Ano, pořád si to rád užiju, rád potkávám známé a prožiji ji se vším všudy. A nejradši s dobrým drinkem.

Zanedlouho budeš slavit narozeniny. Jaká bude oslava?

Jako vždy a stále – v letadle!

Havana Club je s vámi tohle léto na festivalech! Po Sázavafestu bude následovat Mácháč (24.-25. srpna) a poté první podzimní halovka Trancefusion (29. 9.). Hledejte Havana promotým, který pro vás na těchto akcích bude mít připravenou skvělou show a spoustu dárečků. Užijte si tohle léto s Havanou a perfektně vychlazeným Mojitem!

www.havanaclub.cz

Připravila: mia

Poslední komentáře