Zpět

John Parish vystoupí s OTK v Lucerna Music Baru



Radio Wave Stimul Festival se každým rokem snaží přivážet do Prahy absolutní špičku světové alternativní scény a vhodně ji doplňovat výraznými jmény domácí scény. Úvodní koncert letošního ročníku v této tradici beze zbytku pokračuje – hlavní hvězdou prvního dne festivalu bude věhlasný britský hudebník, multi-instrumentalista a producent John Parish.

JOHN PARISH with band (UK/ Thrill Jockey)

OTK (CZ/ Silver Rocket)

+  support

Pondělí 4. listopadu 2013 ve 20:00

Lucerna Music Bar

Vodičkova 36, Praha 1

Objevitel PJ Harvey a její hlavní stálý spolupracovník se svou vlastní tvorbou vystupuje velice zřídka, neb bývá příliš vytížen coby vyhledávaný producent nahrávek svých kolegů. Na letošním turné John Parish představí se svojí koncertní skupinou hlavně repertoár z alba “Screenplay”, jež vyšlo letos v dubnu opět na proslulém chicagském labelu Thrill Jockey. John Parish je krom jiného velice uznávaným skladatelem filmové hudby a jak název nového alba dává tušit, jde právě o kompozice, které byly použity v nejrůznějších filmech, k nimž napsal hudbu.

V pondělí 4. listopadu v pražském Lucerna Music Baru ovšem vystoupí vedle Johna Parishe ještě další soubor vedený významným producentem – pražská skupina OTK soustředěná kolem předního českého studiového mága Ondřeje Ježka. OTK, rovněž pro producentskou vytíženost svého lídra vystupují vzácně, avšak na druhou polovinu letošního roku slibují dlouho očekávané své nové album, a tak půjde i v jejich případě o událost dvojnásob významnou. Radio Wave Stimul Festival bude pak ve stejném týdnu pokračovat dalšími koncerty; kompletní program bude oznámen v nejbližší době. 

Vstupenky v hodnotě 290,- Kč jsou v prodeji v předprodejních sítích Ticketportal, Eventim, Ticketpro a Ticketstream, dále pak v Lucerna Music Baru a v obchodě Rekomando. Na místě v den koncertu pak budou k dispozici vstupenky v hodnotě 390,- Kč. Po oznámení kompletního programu Radio Wave Stimul Festivalu budou k dispozici také výhodné permanentky.

stimul-festival.cz    

scrapesound.org

wave.cz

musicbar.cz

 

John Parish se s mladičkou PJ Harvey potkal již v roce 1987, kdy ji přivedl do své v Británii legendární skupiny Automatic Dlamini. Podle vlastních slov se PJ Harvey právě od Johna Parishe naučila nejenom hrát na kytaru a skládat písně, ale také vystupovat před publikem. John Parish působí na alternativní scéně od začátku osmdesátých let, svoji první nahrávku vydal v roce 1980 s kapelou Thieves Like Us. V polovině devadesátých let si pak i díky stoupajícímu věhlasu své někdejší chráněnky vydobyl renomé skvělého producenta. Od alba “To Bring You My Love” se podílel dosud na všech albech PJ Harvey. Hned dvě z nich vydali dokonce společně jako John Parish & Polly Jean Harvey – Dance Hall At Louse Point (1996) a A Woman A Man Walked By (2009). John Parish se systematicky také věnuje filmové hudbě – první nahrávkou vydanou pod jeho vlastním jménem byl právě soundtrack, jeho hudba ke snímku “Rosie” režisérky Patrice Toyé. Screenplay je ovšem už pátým sólovým albem Johna Parishe. Spolu se zbrusu novými nahrávkami jde o kompilaci hudby, již napsal k filmům “Little Black Spiders”, “Sister” a “Nowhere Man”. Na turné k albu “Screenplay” doprovodí Johna Parishe v pětičlenné kapele např. také Jean Marc Butty, dvorní bubeník PJ Harvey, či třeba italská zpěvačka Marta Colicca, již můžete znát ze skupiny Sepiatone, ve které se sešla s Hugo Racem. Koncerty bude doprovázet unikátní filmová projekce.

 

John Parish spolupracoval s mnoha výraznými umělci a většina z nich mu také vděčí za své  přelomové nebo dokonce nejlépe hodnocené nahrávky. Z předlouhého seznamu vyberme namátkou třeba 16 Horsepower (album “Low-Estate”), Tracy Chapman (“Let It Rain”), Goldfrapp (“Felt Mountain)”, Sparklehorse (“It’s A Wonderfull Life”) nebo Eels (“Souljacker”). Dlouhá léta jinak spolupracuje také s Howe Gelbem a jeho skupinou Giant Sand, v posledních letech je jeho blízkým spolupracovníkem i dlouholetý parťák Nicka Cavea z Birthday Party a The Bad Seeds Mick Harvey. Společně se podíleli na albu PJ Harvey “Let England Shake” a odehráli k němu kompletní světové turné včetně zastávky v Praze. A v letošním roce vyšla další tři oceňovaná alba, na nichž se John Parish podílel – “Beautiful Africa” malijské hvězdy Rokii Traoré, “Innocence Is Kinky” od norské zpěvačky Jenny Hval a “Invisible Empire//Crescent Moon” skotské písničkářky KT Tunstall.

Sám za sebe John Parish v Česku vystupoval již jednou. Bylo to před jedenácti lety na památném koncertě v pražském Paláci Akropolis, kde v rámci turné k tehdy čerstvému albu “How Animals Move” (Thrill Jockey, 2002) od kytary řídil devítičlenný orchestr, jehož dalším kytaristou byl také Adrian Utley z Portishead. Vidět v akci ho mohli pochopitelně také návštěvníci  pražského koncertu PJ Harvey v listopadu 2011.

 

john-parish.com

thrilljockey.com/thrill/John-Parish

 

 OTK v letošním roce “čelí” hned několika výročím. Soubor soustředěný kolem Ondřeje Ježka byl založen v roce 1988, jejich cesta tedy začala přesně před čtvrtstoletím, první album vyšlo v roce 1993, tedy před dvaceti lety a od vydání naopak zatím poslední kolekce “Okolo”, za níž získali v alternativní kategorii cenu výroční cenu Anděl, už také uplynulo pět let. OTK si z kulatých čísel hlavu asi moc nedělají, ale přece jen to vypadá, že čas dozrál. V mezidobí opět vyměnili bubeníka (novým členem se stal Vít Holub, jinak polovina úderného dua Kontroll) a na letošní podzim chystají dlouho očekávané nové album… a možná ještě jedno překvapení.   OTK vystupují velmi málo, nejen díky zaměstnanosti Ondřeje Ježka, ale hlavně také pro vytíženost klávesisty Honzy Klempíře, který je velice žádaným architektem. Novinka pochopitelně vyjde opět na labelu Silver Rocket, s nímž je Ondřej Ježek,   neodmyslitelně spjat. Má prsty v naprosté většině desek, které na Silver Rocket vyšly. Jen namátkou z poslední doby jmenujme například alba od skupin Kontroll, Lyssa či Fetch! nebo třeba singlovou sérii splitů Arana Epochala, na jedno z nichž dokonce přispěli svou skladbou právě i OTK.

 

Ovšem producentská a vůbec studiová činnost Ondřeje Ježka sahá mnohem mnohem dál. Krom toho, že jeho služeb a umění hojně využíval i Scrape Sound (např. rané nahrávky skupin Slut a Gnu), je podepsán pod desítkami a možná už stovkami tuzemských i zahraničních nahrávek nejrůznějších žánrů. Z řady interpretů, s nimiž spolupracoval ať už přímo ve svém studiu Jámor nebo jinde, namátkou zmiňme třeba jména Tata Bojs, Sunshine, Priessnitz, WWW, Bára Basiková, Kryštof, Vypsaná fixa, Garage / Tony Ducháček, Midi Lidi, Xavier Baumaxa, Květy, DVA, Zrní atd. atd. Ondřej Ježek se věnuje také filmovému zvuku a hudbě – za zvuk i scénickou hudbu ke snímku Alois Nebel spoluzískal dva České lvy za rok 2011. Spojení koncertu jeho OTK s koncertem Johna Parishe v rámci letošního Radio Wave Stimul Festivalu slibuje velký hudební svátek.

 noise.cz/otk

silver-rocket.org/kapely/otk

Připravila: mia/ Lucerna Music Bar

Poslední komentáře