Zpět

Koncert The xx v Praze vyprodán, další šance na letošních Colours of Ostrava



Britské elektronické trio The xx vyprodalo pražský koncert 16. května ve Velkém sále Lucerny. Fanoušci této formace, která si svými podmanivými atmosférickými skladbami získala fanoušky po celém světě i přízeň kritiků (například cena Mercury Prize), budou mít další šanci je vidět na letošním ročníku festivalu Colours of Ostrava (18. - 21. července).

The xx tvoří kytaristka a zpěvačka Romy Madley Croft, baskytarista Oliver Sim a bubeník a programátor Jamie xx. Na debutovém eponymním albu přišli v roce 2010 (ještě v kvartetu s kytaristkou Baria Qureshi) s hypnoticky a minimalisticky vystavěnými melodickými skladbami a nezvyklými milostnými texty, které okamžitě zarezonovaly na světové scéně. „Ta jako by čekala na tak "měsíčně tichou", introvertními náladami nasycenou hudbu, jasně se vymezující hlasité, překomplikované a na první signální mířící mainstreamové produkci,“ líčí  ředitelka festivalu Zlata Holušová. Možná proto se nejlepší britské a irské album roku 2010 velmi dlouho drželo v žebříčku nejprodávanějších nahrávek. 

 

Vlna obdivu zanesla The xx na festivaly Glastonbury, Bonnaroo, Coachella, All Tomorrow's Parties nebo Primavera. Jejich skladby zazněly v reportáži stanice NBC ze zimních olympijských her, objevily se v mnoha reklamách, filmech televizních seriálech a módní přehlídce Karla Lagerfelda. V loňském roce vydali The xx druhé, opět výborné album Coexist, což se odrazilo v jejich další nominaci na Brit Awards, nadšených recenzích a mnohatisícovém prodeji.

 

Crystalised: 

Angels: 

VCR:

Islands:

Chained: 

Basic Space: 

 

Generální partner festivalu: Česká spořitelna. Za podpory statutárního města Ostrava. Hlavní partneři: ArcelorMittal Ostrava, Agrofert, Vítkovice – Machinery Group, Skupina ČEZ. Partner: T-Mobile Czech Republic, a.s., Produktový partner: Radegast.

Připravila: mia/ Arts Marketing

Poslední komentáře