Zpět

Ky-Mani Marley přijede poprvé do Prahy už příští týden!



Ve středu 6. února si připomínáme 68 let od narození Boba Marleyho. Tento legendární jamajský zpěvák jistě nepotřebuje představovat, ale rozhodně stojí za to si připomenout jeho hudbu, texty a nadčasové poselství, které dává sílu a inspiraci mnoha dalším generacím. Jeho odkaz pokračuje i v rámci rodové linie Marleyho klanu. V Čechách jsme měli již možnost před časem vidět a slyšet Stephena a Juliana, už příští týden pak poprvé přijede i Ky-Mani Marley!

Charismatický zpěvák, multi-instrumentalista, hudební producent i známý herec je synem reggae legendy Boba Marleyho a tenisové šampionky Anity Belnavis. Narodil se na Jamajce pět v roce 1976 a po smrti svého otce se v devíti letech přestěhoval s matkou do Miami, kde je přeci jen o dost bezpečněji než na ostrově, kterým v té době zmítaly velké politické a sociální nepokoje.

Pro Ky-Maniho byl v dětství prioritou sport, ale dostalo se mu i hudebního vzdělání - konkrétně hry na klavír, kytaru a trumpetu. I když hrál svého času závodně fotbal, kariéře muzikanta se s takovým příjmením dá asi těžko odolat - obzvláště s Ky-Maniho přirozeným talentem a charisma. Debutové album LIKE FATHER LIKE SON věnované hitům svého otce natočil už ve svých dvaceti. Brzy poté skóroval s prvními vlastními hity, jako jsou "Judge Not", "Sensimelia" nebo cover "Electric Avenue", který natočil v ´97 společně s Praswellem z The Fugees.

V roce 2000 pak vyšlo výborné crossover album THE JOURNEY, které jej představilo I jako výborného textaře a skladatele, a kde najdete třeba i oblíbené hity "Fell in Love", "Warriors", "The Journey" nebo velmi osobní song "Dear Dad", který vznikl zhudebněním vlastního dopisu pro svého otce, jehož příjemce si jej už nikdy neměl možnost přečíst. Z této písničky se stal velký hit, který vyšplhal i do britské reggae hitparády.

Následovaly další výborné singly, alba i velké filmové nabídky - v roce 2002 si s chutí zahrál hlavní roli jamajského gangstera v Miami po boku Wyclefa Jeana a Spragga Benze ve filmu Shottas. Hned o rok později se pak objevil společně s Cherine Anderson v hlavní roli romantické komedie One Love, kterou režíroval legendární Don Letts, a kde Ky-Mani hraje tak trochu sám sebe - rastamana, kterému jsou milejší kořeny jeho vlastní kultury, hudba a příroda než nahrávací kontrakty a hudební business.

Zatím jeho nejnovější album se jmenuje Radio, ale na spadnutí je už nějaký čas nová deska, kterou předznamenávají výborné singly “New Heights”, “Be Smart” a “Brave Ones”, které produkoval úspěšný jamajský  producent jménem Don Corleon. Ky-Mani v minulém roce zároveň pomáhal novým mladým talentům, s kterými natočil několik duetů. Za zmínku určitě stojí spolupráce s Tessanne, Protoje nebo na novém albu Mamadee, kterou můžete znát jako doprovodnou zpěvačku od německého Gentlemana.

Pokud máte rádi reggae, rozhodně si nenechte ujít tuto premiérovou a velmi vyjímečnou událost! Lístky jsou k dostání přes všechny předprodejové sítě, nejlevněji na pokladně klubu a přes www.musicbar.cz, kde můžete zároveň pořídit i výhodnou combo-vstupenku, s kterou se dostanete nejen na Ky-Maniho premiéru, ale i 20. Března na koncert jamajského Anthony B. Více o této i dalších akcích a reggae všeobecně pak najdete především na portálu JahMusic aka www.reggaemusic.cz

Ky-Mani Marley & the band (JAM)
Praha 1, Lucerna Music Bar
13.2.2013, club open: 20h, start koncertu 21:30
www.musicbar.cz / www.reggaemusic.cz

Video ukázky z Ky-Maniho tvorby:
Dear Dad:
Warriors:
One Time:
New Heights:
Be Smart:

Připravila: mia/ LMB

Poslední komentáře