Zpět

Létající koberec Android Asteroid odletí v sobotu 27.4. z akráče



Android Asteroid je domácí muzika, určená na intergalaktický export. Jedna z nejzajímavějších událostí na domácí hudební scéně si v poklidu proplouvá kolem v hypnotickém downtempo rytmu. Kritika je zapomněla kritizovat.

Co na to posluchač se uvidí už tuhle sobotu, kdy to vystřelí ven. A budou u toho asi nejlepší střelci mezi muzikanty u nás. Pokud chceš nasát svůj kousek příběhu, buď v sobotu 27.4. v Paláci Akropolis. V 19:30 se otevřou brány a o hodinu později se startuje. Na nikoho se nečeká. A proč byste vlastně měli spěchat na křest prvního alba kapely, o které jste možná ještě ani neslyšeli?

Už když začátkem roku 2013 vyšla deska Android Asteroid, bylo záhy jasných několik věcí. Za prvé, že je to projekt „nenápadný“. To ale nemusí znamenat, že se snaží zapadnout. Chtěl bych vidět dav, se kterým AA splynou. Zajímavá deska venku, ale žádná masáž, tlak a kobercový nálet na média v tratolišti superlativ? Fajn alternativa, ne? Místo chrlení a citového vydírání vás zvou na létající koberec, na kterém vás odnesou do svého světa.

Za druhé, že „hoří nadšením pro vlastní věc“. Spalováni vášní pro muziku běží AA jako lidská pochodeň, kam se dá. Cesta je zavedla k nejlepším domácím hráčům. Světovému grafikovi. Do Sterling Sound Studios, do Smečky Studios a vede i dál: do Red Bull Studios a do the most legendary Abbey Road.

Za třetí, že „maximum je maximum“. Maximalistický přístup ale není přeskakování schodů a nějaká zkratka. Určitě nemá odvádět pozornost od samotné muziky. Není to hra na schovávanou. Za křovím z všech těch all star muzikantů a světových studií nečíhá nuda, šeď a průměrnost. Jak si všimli na iDnes.cz: „I když se svým stylem nejspíš nikdy masově neproslaví, ostatním tuzemským muzikantům může počínání Android Asteroid alespoň dodat pocit, že všechno jde, když se chce. A když na to máte.“

Za čtvrtý, že tahle muzika je „tvrdě křehká“. Možná i nakřáplá. Muzika Android Asteroid je atmosférická. Valí se jak kouř ze spliffa. Krouží jak orel. A maluje jak uhel. Muzika Android Asteroid má ale taky koule. Není to žádná vyumělkovaná impotence bez chuti a zápachu. Ani náhodou. Z Android Asteroid čpí živočišnost. Horečka betonové džungle. Ví to i Koule.cz: „Zajímavá je na skupině především atmosféra: její tiché písničky proudí jaksi mimochodem, jako když na výletě pozorujete řeku anebo se procházíte s větrem v zádech. Neruší, ale přesto si říkají o pozornost. Tepou, ale přesto jsou klidné. Znějí kompaktně, ale jednoltivé hlasy a nástroje z nich vystupují jako větve stromů; v kontexu toho tu zní i anglicky odříkáváné texty spíš jako zvukové a atmosférické obrazy.“

Za pátý, že na „zásluhy“ to nehraje ani neuhraje. V zemi studených čumáků, zasvěcené nostalgii, by asi udělali nejlíp, kdyby se nechali na pár let zmrazit a pořídili si tak prýmky z chlaďáku. Ale zkuste zmrazit oheň. AA nelistují kronikou vlastní minulosti. O to zajímavější kapitoly se ale rýsují na vlnícím se horizontu budoucnosti. Koho zajímá, co mají za sebou, když mají prst na tlačítku „hyperprostor“?

No a teď si k tomu všemu přidejte fanfáry prvního živého hraní. Skvělou koncertní all star sestavu: Jan Pospíšil – rap, Tomáš Konůpka - bicí, samply, Annamaria d'Almeida – vokály, Lukáš Martínek – kytara, Josef Fečo – basa, Viliam Béreš - piano, Fender Rhodes, vibes, Jan Steinsdorfer – synťáky, Miloš Dvořáček – perkuse a Hedvika Jouzová – harfa. Kulisu Paláce Akropolis, planeta Žižkov. Punc křtu první desky Android Asteroid… A vy ztrácíte čas u tiskovky a ještě nemáte svůj lístek? Už v sobotu 27.4. se to děje. Jo, a že z koncertu bude první 3D přenos v historii jsem už říkal?

 

Připravila: mia/ Boombox

 

 

 

Poslední komentáře