Zpět

Martin Pek je jednou z tváří letošního Mysticu



Jednou z nepřehlédnutelných tváří letošního Mystic Sk8 Cupu bude určitě také Martin Pek. Tenhle týpek začal na prkně jezdit v době, kdy měl legendární „štvanickej“ kontest za sebou už sedm ročníků. Nic to ale nemění na tom, že i když na prkno vlítnul až začátkem nového tisíciletí, dnes patří mezi českou skateboardovou špičku a jednoho z favoritů Mystic Sk8 Cupu 2011.

Jednou z nepřehlédnutelných tváří letošního Mystic Sk8 Cupu bude určitě také Martin Pek. Tenhle týpek začal na prkně jezdit v době, kdy měl legendární „štvanickej“ kontest za sebou už sedm ročníků. Nic to ale nemění na tom, že i když na prkno vlítnul až začátkem nového tisíciletí, dnes patří mezi českou skateboardovou špičku a jednoho z favoritů Mystic Sk8 Cupu 2011.

Začal jsem jezdit v roce 2001, v době kdy jsem ještě hrál basketbal za USK Praha. Pár kluků ze sídliště u nás na školním hříšti postavilo na tu dobu velice kvalitní skatepark ze dřeva a já se na ně chodil dívat. Párkrát jsem si půjčil skate a potom jsem už začal jezdit na svém. K Vánocům jsem od rodičů dostal první pořádný komplet a díky tomu se mohl rozjet naplno! Tak popisuje Martin svoje začátky a cestu, která ho dovedla až ke skateboardingu. Jsem hrozně vděčnej za to, že jsem ze sportovní rodiny! Máma hrála v reprezentaci pozemního hokeje a táta za repre jezdil a jezdí doteď na kole. Dělal jsem díky tomu spoustu sportů a všechno mi vždycky šlo skoro samo, stejně tak jako skateboarding, i když svůj kus práce jsem si samozřejmě v začátcích musel oddřít tak jako každej. Chvíli to trvá než pochopíš ten skateboard a zjistíš co se s nim dá a nedá dělat. Přestože se na první pohled může zdát, že půjde o naprosto tuctovou story, kterých jste možná četli už desítky, ta Martinova je přece jen v něčem trochu odlišná a to nejen v jeho přístupu k věci…

Mezi ostatními jezdci jsem se už od začátku odlišoval hlavně tím, že jsem byl díky basketbalu zvyklej na dlouhé tréninky, s čímž souvisel také pořádný stretching před samotným ježděním. Ještě v době kdy jsem hrál basket jsem po dvouhodinovém tréninku běžel na další dvě hodiny jezdit do skateparku.  Proto mi dodnes nedělá problém trénovat delší dobu než ostatním. Tak strašně mě to bavilo a baví! Přesně tomuhle se říká spojit příjemné s užitečným. Po měsících strávených tréninkem a pilováním triků se totiž dostavily první výsledky na závodech, díky čemuž si Martina všimli také sponzoři. Dnes ho podporují značky jako Vehicle, Circa, Streetmarket.cz, Blueshine a SPY, což má ovšem základ v tvrdé práci a výsledcích které odvádí. V Čechách jsem vyhrál spoustu závodů, ale nejvíc si asi cením Mistra republiky 2007, 1. místa z Horsefeathers Beat the street vol. II a vítěze celkové série Dreams come true, stejně jako celkového vítězství ve Vehicle Snickers serii. O to víc si samozřejmě vážím i úspěchů v zahraničí jako vítězství v Best trick contestu Amsterdam Damn AM, což je největší evropský amatérský závod. Vyhrál jsem také Best trick contest na Baltic Games v polském Gdansku, kde jsem navíc zajel i 4.místo ve street contestu a určitě si cením i 7.místa na mistrovtsví Evropy ve švýcarské Basileji.

Jak už to tak ale v životě bývá, právě v časech největšího „laufu“, přicházejí osudové zvraty, životní křižovatky a otvírají se ony pověstné 13. komnaty. Jasně, natažený sval, nebo podvrtnutý kotník může být nepříjemný, ale to nebyl Martinův případ. V době jeho rozletu přišel hodně radikální zlom, konkrétně se jednalo o otevřenou zlomeninu holení a lýtkové kosti pravé nohy. Minulý rok na podzim, zrovna v době kdy jsem měl asi nejlepší životní formu, jsem byl trénovat na pražské Štvanici. Je to určitě ten nejlepší skatepark v Praze, kde se dá skvěle trénovat, je tam příjemná atmosféra a překážky, které odpovídají světovým standardům. Při jednom z večerních tréninků mě tam srazil  jeden zmatenej kluk na kole. Jeli jsme proti sobě a já se mu snažil vyhnout, ale on byl tak mimo, že do mě s tím kolem najel a způsobil mi tím otevřenou zlomeninu bérce. Ležel jsem na zemi s ohnutou nohou do pravého úhlu a protože ten týpek naprosto netušil co se děje, musel jsem si sám zavolat o pomoc kamarádům. Lukáš Daněk - také jeden z nejlepších skateboarderů v ČR - mi zavolal odvoz do nemocnice, kde jsem podstoupil operaci a od té doby mám v holeni železný hřeb, který drží další tři šrouby, jeden pod kolenem a dva u kotníku, popisuje Martin Pek svoje zranění, které ho na více než půl roku úplně vyřadilo z tréninku a ze závodů.

Blížící se svátek pro všechny fanoušky skateboardingu, kterým 17. ročník Mystic Sk8 Cupu rozhodně bude, odjezdí Martin ještě s titanovou výbavičkou v noze. Na otázku, kdy šrouby půjdou ven, s trochu mrazivým úsměvem odpovídá: Byl bych rád, kdyby to bylo zítra, ale bohužel to bude až na konci letošního října. Na Mysticu se ale i přes Martinův handicap můžete těšit na jeho 100% výkon a nasazení. Na zranění nemůžu brát ohled! Pořád se vlastně dostávám z toho zranění, ale cítím se líp, než jsem se kdy cítil. Ovšem oproti loňsku nemám na přípravu tolik času, takže uvidíme jak se to povede, jaké budu mít štěstí a samozřejmě jak mi budete fandit;) a dodává: udělám samozřejmě maximum, protože Mystic je naprosto výjimečný závod. Pro každýho malýho kluka v Český republice a stejně tak i pro mě, byl Mystic Sk8 Cup, jakožto jeden ze závodů Světového poháru, nejlepší období v roce. Každej rok se do Prahy sjela světová skateboardová elita, která nejen mě inspirovala k tomu co dnes dělám. Rok od roku jsem se těšil víc a víc, kdy už konečně bude Mystic. Teď jsem se dostal do stádia, kdy jezdím s těmi nejlepšími, což je splnění snu, ale zároveň je to také jeden z nejnáročnějších závodů sezony. Minulý rok jsem se dostal až do finále, ale bohužel po malé nehodě jsem jej odjel jen napůl a skončil tak až na 10.místě. Uzavírá Martin svůj vztah k největšímu Středoevropskému kontestu.

Pokud vás zajímá jakým arsenálem Martin Pek disponuje a jaké triky si na letošní ročník Mysticu připravil, rozhodně nepřepínejte! Celkově skateboarding je jeden můj velkej oblíbenej trik. Existuje tolik kombinací, že si v tom každý může najít to své. Když ale někdo dělá nějaký trik výjimečně nebo jinak než ostatní, označuje se to potom jako signature trick. Já jich mám několik. Určitě mezi ně patří 360-flip, kdy se skate otočí po obou osách o 360°, další je určitě frontside flip a taky nollie late flip. Nechcete-li si tedy nechat ujít  žádný z Martinových triků a samozřejmě i z triků dalších skvělých jezdců, neměli byste chybět na Štvanici od 15. do 17. července, kdy proběhne 17. ročník Mystic Sk8 Cupu.

A jestli chcete sledovat Martina a jeho úspěchy už teď, tady je jeho Fan Page.

Poslední komentáře