Zpět

Mystic Sk8 Cup je tu 17. let a startuje už za měsíc!



To co znamená vršovický „Ďolíček“ pro Bohemáky, znamená určitě Štvanice pro skejťáky! Ne snad že by neexistovala další provařená místa, ale „Štváňa“ má zkrátka svojí mystiku a to nejen proto, že už 17. rokem se tam od 15. do 17. července bude konat závod nazvaný Mystic Sk8 Cup!

To co znamená vršovický „Ďolíček“ pro Bohemáky, znamená určitě Štvanice pro skejťáky! Ne snad že by neexistovala další provařená místa, ale „Štváňa“ má zkrátka svojí mystiku a to nejen proto, že už 17. rokem se tam od 15. do 17. července bude konat závod nazvaný Mystic Sk8 Cup!

Kdybych to vzal hodně zeširoka a věnoval se jak historii tohoto pražského ostrova, tak sportovním událostem, které se zde konaly, mohl bych to klidně koncem srpna vydat knižně. Pokud tě tedy historie zajímá – ať už se jedná o sport, či pražské ostrovy – kup si na konci prázdnin mou novou publikaci;) Jestli ale nechceš čekat, doporučuju použít nejbližší internetový vyhledávač. Stojí to určitě za to! My však toho prostoru ani času tolik nemáme, neb‘ Mystic Sk8 Cup začíná už za měsíc a tak se v tomto článku budeme věnovat hlavně historii závodu, který nemá v naší zemi ani ve střední Evropě konkurenci a neexistuje snad mezi vyznavači prken na kolečkách nikdo, kdo by ho neznal...

Ovšem historie tohoto dnes už legendárního kontestu se samozřejmě začala psát dávno před rokem 1993, kdy proběhl jeho první ročník. Stejně jako v Americe, kde tento sport vznikl, má i v našich končinách skateboarding svojí barvitou historii a v mnoha ohledech snad i daleko barvitější. Možná tě to zaskočí, ale koncem 70. let tu nebylo úplně běžné zajít do shopu a koupit si tam vše potřebné k tomu co tě zrovna bavilo. Doba tzv. komunistické „normalizace“ nepřála volnomyšlenkářství, protože to byl pochopitelně kapitalistický přežitek, a vše „západní“ bylo proto vyšší mocí důsledně potíráno, skateboarding nevyjímaje. Přesto se však našlo pár těch, kteří už tehdy pochopili, že myšlenka skateboardingu má daleko větší životnost, než myšlenky marxismu-leninismu a na základě výjezdních doložek a devizových příslibů, si za mrzký kapitalistický peníz nakoupili skateboardy a propašovali je do Československé socialistické republiky.

Tak nějak by asi mohl začít příběh o československé skateboardingové revoluci. Jenže tehdejší doba skateboardingu nepřála – nutno podotknout, že zdaleka nejen jemu – a proto se nejednalo v pravém slova smyslu o revoluci, jako spíš o evoluci. Pomaličku si však tenhle sport začal nacházet stále nové a nové nadšence. Zní to dnes skoro jako fikce, ale už začátkem osmdesátých let byla na Strahovském kopci postavena první U-Rampa sbitá z prken, hřebíků a sololitových desek a jezdci na skateboardech se v průběhu let osmdesátých začali hojněji vyskytovat nejen v Praze, ale i v dalších větších městech.  A ne náhodou se ti samí pionýři, kteří stáli u zrodu skateboardingu u nás, podíleli na vzniku Mystic Skate Cupu.  Byl to především Tomáš Rejman.

Začátkem 90. let existoval v Čechách jediný oficiální skatepark a to pronajaté hřiště od házenkářů na pražské Štvanici, kteří mezi tréninky přenechávali svůj prostor právě skateboardistům. Ti na provizorních a malých překážkách začínají vytvářet porevoluční dějiny tohoto sportu, který se během následujících dvaceti let rozrostl do netušených rozměrů. Objevují se zde první jména jako Petr Löwy nebo Petr Beran, kteří natolik inspirují své okolí, že počet prvních jezdců je už tak velký, že se právě Tomáš Rejman rozhodne uspořádat první závody. V té době ještě nikdo netuší jak se tento závod pro 20 jezdců a 200 diváků stane úspěšným.

Štvanici později opouští házenkářský oddíl, díky čemuž vzniká možnost celoročního ježdění v moderním parku, který tehdy Praze tiše závidí každé české město. Pak ale přichází rok 1996 a závod postihne vydatný déšť, který znemožní závodit pod otevřeným nebem. Jezdci se tak uchylují k náhradnímu závodu v mini-rampě uvnitř tzv. Mystic Sk8 Clubu, který kvůli nedostatku prostoru proběhne téměř bez diváků a akce je tak pochopitelně ošizena nejenom o skvělou atmosféru, ale také potřebné finance. Proto se Tomáš rozhodne investovat do pronájmu obří střechy, která na Štvanici stojí samozřejmě dodnes. Až časem se ukázalo jak moudré to bylo rozhodnutí a to nejenom proto, že závod zůstává v suchu včetně tribun s diváky, ale dává tak prostor ježdění téměř po celý rok.

Po několika letech se na Štvanici objevují také první američtí jezdci, kteří se o Praze dozvídají při Tomášových obchodních cestách a jednáních v Kalifornii. Jména jako Ronnie Creager, Omar Hassan, Jamie Thomas, Erik Koston a spousta dalších, se stávají hvězdami a Mystic Sk8 Cup je tak každým rokem větší a prestižnější. V roce 1997 navštíví akci dokonce sám Tony Hawk. Legenda jejíž jméno asi není potřeba nijak zvlášť představovat.

Všechny další ročníky jsou už ve znamení účasti okolo stopadesáti nejlepších jezdců planety a divácké návštěvnosti okolo 12.000 diváků. Atmosféra závodu je natolik specifická, že závod se brzy zařadí pod hlavičku světového poháru skateboardingu (WCS) a vše probíhá skvěle až do roku 2002, kdy Českou republiku včetně areálu na Štvanici zasáhnou silné povodně. Skateboardisté však vlastními silami dávají areál znovu do pořádku, stavějí nové překážky, novou vertikální rampu, protože ta původní byla povodněmi naprosto zničena, stejně tak jako mini-rampa uvnitř klubu, která je později nahrazena prvním krytým bazénem s celoročním provozem. Následují další úspěšné ročníky včetně toho v roce 2005, kdy se poprvé v závodě objevují čeští jezdci a zaznamenávají úspěchy i přes nabitou konkurenci v podobě 150 jezdců z 25 zemí světa! Největším úspěch českých jezdců na světovém poháru pak bylo loňské vítězství Maxima Habence, právě na Mysticu.

Skateboarding je víc než jen sport a Mystic skate cup je proto víc než jenom závod! Už několik let se o něm proto dá mluvit jako o festivalové události. Kromě špičkového skateboardingu, si na své přijdou i fanoušci hudby, která je s ním nerozlučně spjata. O DJ’s, kapelách, umělcích a dalších doprovodných akcích vás už ale budeme informovat v dalších článcích, které si v žádném případě nenenchte ujít!

Poslední komentáře