Zpět

Na závod do Prahy se chystá světová skateboardová špička, mladá krev i legendy



Excelent Mystic Sk8 Cup 2015 se nezadržitelně blíží a my Vám nyní představíme pár jezdců, kteří potvrdili svoji účast a budou měřit své síly v disciplínách street, bowl a best trick. Jako obvykle se na závodech sejde světová špička ze všech koutů planety doplněná předními domácími jezdci. Že bude na co se koukat snad potvrdí i jména uvedená níže.

Pedro Barros/Brazílie

Jezdec týmu Volcom, Red Bull a Vans, pětinásobný vítěz X Games a jedno z

nejvýznamnějších jmen současného brazilského skateaboardingu. Už teď je

považovaný za nástupce legend jako je Christian Hosoi (který se v loňském roce na Mysticu zúčastnil závodu Bowl Masters), Sandro Dias nebo Bob Burnquist. A to je mu teprve dvacet. Renomé si získal svou všestranností a obratností v minirampě i bazénu. Narodil se v brazilském Florianopolis, kde žije kousek od pláže a na zahradě má v podstatě vlastní skatepark. Jak o něm píší zahraniční média: „Vždycky budou kluci, co dotáhnou skateboarding trochu dál, ale jen několik z nich dokáže přesáhnout hranice naší představivosti. Pedro je ve své generaci jedním z nich.“

Greyson Fletcher/USA

Kalifornská hvězda a bazénový specialista se vrací na Mystic Skate Cup, kde před dvěma lety vyhrál závod v bowlu. Greyson je vedle profesionálního ridera také herec. V roce 2003 se jako 12ti letý objevil ve skateboardovém videu „The Next Invasion“ a v roce 2007 si zahrál v seriálu HBO John From Cincinnati. Jeho otec je profesionální surfař Christian Fletcher. Greyson reprezentuje v podstatě už čtvrtou generaci rodiny, která “vyprodukovala” ty nejvlivnější surfaře vůbec. V největších světových bowlech lítá bez pudu sebezáchovy a samozřejmě bez helmy a chráničů, jen v džínách.

 

David González/Kolumbie

Naprostá pecka a jeden z nejlepších jezdců současnosti, držitel titulu „Skater of the year 2012“ dle respektovaného magazínu Thrasher jezdí od svých dvanácti let a z rodné Kolumbie se přestěhoval do kolébky skateboardingu Long Beach v Kalifornii. Od svých třinácti let jezdí skateboarding profesionálně, mezi jeho sponzory patří Volcom, Flip a Globe. Kromě skateboardingu rád a hodně hraje na kytaru. V Čechách se ještě neobjevil, ale podle historek, které kolem něj kolují a které se hodně týkají jeho intimního života lze očekávat, že ho na Štvanici bude zajímat nejen skateboarding.

Dustin Dollin/Austrálie

Další hvězda ze stáje Volcom pochází z Austrálie a na skejťáka již začíná být v důchodovém věku – na Mysticu oslaví své 35. narozeniny. To mu ale v žádném případě neubírá na jeho jezdeckých dovednostech. Mezi jezdci se mu přezdívá „The Man from Hell“ aneb muž z pekla, a to nejen proto, že pochází z chudinské a drogami prolezlé oblasti austrálie, ale i proto, že ho ve skejtování nezastavilo ani šest komplikovaných operací kolena.

Martin Pek/Česká republika

Loňský vítěz závodu ve streetu a nepřehlédnutelný rider nejen české skateboardové scény začal na skejtu jezdit ve svých dvanácti letech v době, kdy si jeho rodiče mysleli, že z něj bude basketbalista. „Pár kluků ze sídliště u nás na školním hřišti postavilo na tu dobu velice kvalitní skatepark ze dřeva a já se na ně chodil dívat. Párkrát jsem si půjčil skate a potom jsem už začal jezdit na svém. K Vánocům jsem od rodičů dostal první pořádný komplet a díky tomu se mohl rozjet naplno!“, popisuje Martin svoje začátky a cestu, která ho dovedla až k profesionální skateboardové kariéře. Navíc sportovní talent má zřejmě v genech, jeho máma hrála v reprezentaci pozemního hokej a táta za repre jezdil na kole. Martinovy úspěchy mají o to větší sílu, že se k nim probojoval i po vážném zranění, otevřené zlomenině holení a lýtkové kosti pravé nohy, která ho právě v životní formě úplně vyřadila na nějakou dobu ze skejtového provozu. Dnes už zase válí „signature tricks“, tedy svoje vlastní, charakteristické kousky. Má jich hned několik. A Mystic Skate Cup? Ten je jeho osudová záležitost, jak říká: „každej rok se do Prahy sjela světová skateboardová elita, která nejen mě inspirovala k tomu, co dnes dělám.“ Martina sponzorují firmy jako Vans, House Of Marley, Oakley, Orion Trucks, Ambassadors, nebo Bones. Vedle skejtu jezdí rád na snowboardu, kole, hraje basket, cestuje, fotí a točí videa.

 Leticia Bufoni/Brazílie

Brazilská skejťačka je nepřehlédnutelnou osobností ve skateparku i mimo něj, a to přesto, že neměří více než 160 centimetrů. Dvojnásobná vítězka Xgames, pětinásobná účastnice Mystic Sk8 Cupu, z čehož třikrát skončila na druhém místě a dvakrát po sobě vyhrála, jezdkyně, která dozrála a ve svých 22 letech udává směr světového ženského skateboardingu. Do Prahy jezdí často a opakovaně, muži ji milují a ženy obdivují. Sami jsme zvědaví, zda-li svůj šestý start na Mysticu  promění ve zlato.

Excelent Mystic Sk8 Cup 2015 se koná 26. – 27. – 28. června v Praze na ostrově Štvanice, kde nejlepší světoví  skateboardisté pojedou v disciplínách street a bowl o prize money ve výši 30.000 USD. Závod bude hodnotit Association of International Skateboarders, která zajišťuje rozhodčí a zpracovává výsledky.

Poslední komentáře