Zpět

Nejrozsáhlejší program Colours of Ostrava v historii je hotov: celkem 299 programových bodů na 16 scénách



Program mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava, který proběhne od 16. do 19. července v unikátním industriálním areálu Dolních Vítkovic, je hotov. Počet programových bodů se ustálil na čísle 299 a počet venkovních i vnitřních scén se zastavil na 16. Vedle 75 zahraničních a 57 domácích kapel (loni 50 a 51), divadel, poezie nyní přibyly do programu filmy, diskuse (letos nově dokonce na dvou scénách), workshopy, program na scéně České televize, několik výstav a výtvarných aktivit, Design zóna s 33 prodejci, nový Family park i doprovodné aktivity v Dole Hlubina a na dalších místech.

Vedle hlavních hvězd jako Björk, Kasabian, Rudimental, St. Vincent, Mika, Clean Bandit, Caribou, José González, The Cinematic Orchestra, Rodrigo y Gabriela nebo Swans dorazí do Ostravy kapely a hudebníci z 31 zemí světa - od Jižní Afriky po Mexiko, od Austrálie po Island, od Pakistánu po Izrael. Žánrově se program rozprostře od electra přes world music, jazz, rock, alternativu, soul a reggae. S nejpočetnější výpravou 36 lidí přijede právě islandská zpěvačka Björk, naopak jihoafrická formace Abavuki si našla sama ubytování v roubence v Beskydech s venkovní saunou. Z České republiky k sobě poutá nejvíce pozornosti jednorázový společný projekt kapely Zrní s Janáčkovou filharmonií Ostrava, dále například Tata Bojs, kteří koncert na Colours of Ostrava využijí pro nahrávání skladby na nové desce, Lenka Dusilová a Baromantika, Bratři Ebenové, Stromboli, Michal Hrůza, Kieslowski, Tvrdý/Havelka, Aneta Langerová, Vladimír Merta Trio, Sto zvířat, Vladimír Mišík a další.

Letošní filmový program připravila opět Letní filmová škola Uherské Hradiště. Návštěvníci uvidí spoustu lahůdek, které sahají od klasiky, jako jsou kultovní drama Klub rváčů, thriller Okno do dvora, Perný den s Beatles či restaurovaný Vynález zkázy, přes novinky jako animovaný snímek Michela Gondryho s Noamem Chomskym Je muž, který je vysoký, šťastný?, hudební tragikomedii Frank, vizuálně podmanivý thriller Fénix nebo francouzskou komedii Samba od tvůrců Nedotknutelných až po dokumenty Nick Cave: 20.000 dní na zemi, Magický hlas rebelky o Martě Kubišové, oceněný snímek K oblakům vzhlížíme Martina Duška a Evangelium podle Brabence o Vráťovi Brabencovi z The Plastic People of the Universe. 

Diskusní scéna Reflexu letos nabídne v novém prostředí Dolu Hlubina setkání a povídání s mnoha zajímavými osobnostmi: například se členy Dejvického divadla, zpěvákem Danem Bártou, kapelou Longital, Markem Ebenem, hercem a režisérem Jiřím Havelkou, Lenkou Dusilovou nebo majitelem Vítkovic Janem Světlíkem. Řeč přijde také na témata jako Lékaři bez hranic, industriální technické památky, kultura ve městech, islám, Romové i bezmoc obrazu. Letos program vzniká také ve spolupráci s Ostravskou univerzitou.  

 Letošní novinkou je scéna nazvaná Voices of Freedom, diskusní scéna Moderních dějin.cz a Evropské komise věnující se „otázkám nedávné minulosti, aktuální přítomnosti i nejisté budoucnosti.“ Páteční program, kterým provede publicistka Petruška Šustrová, se zaměří filmy, přednášky, debaty i čtení z knih na téma Protestu a revolty, sobotní pak na aktuální otázku Ruska a Evropy a nedělní se podívá zpět do minulosti tématem Osvobození a co přišlo po něm. 

Na festival se vrátí také scéna v cirkusovém šapitó zaměřená na aktivní zapojení návštěvníků, letos pojmenovaná Europe stage. Proběhnou zde workshopy flamenca se Sarou Moreno, židovských tanců se skupinou Létající rabín, žonglování a akrobacie s Cirkusem trochu jinak, swingových tanců s formací Melody Boys, starobylých polských tanců s Janusz Prusinowski Trio i italských tanců pizzica s formacemi Canzoniere Grecanico Salentino a Nidi d`Arac s mistrovskými tanečnicemi Silvia Perrone a Anna Cinzia Villani. Děti se mohou těšit na pohádky divadla Koňmo, Kvelb a Cirkusu trochu jinak. Noci zde rozvíří taneční party s DJs Clickem a Meckie Messerem. 

V členitém areálu nebudou vedle velkých scén chybět tradiční Drive stage, Full Moon stage, básnická MF DNES Poetry stage spojená s guerilla poetringem, Busking stage s možností zahrát si pro každého z návštěvníků, nová Electronic stage, velkoplošná projekce u haly Gong, výtvarné a světelné instalace i oblíbená vinárna v betonovém bunkru s cimbálovkami.

Již v úterý a ve středu před začátkem Colours of Ostrava si můžete užít Festival v ulicích přístupný zdarma v centru Ostravy nebo přijít na showcase konferenci Czech Music Crossroads.

Poslední komentáře