Zpět

Ostrava bude žít před Colours koncerty, divadly, krajovými specialitami, netradičními sporty i turistikou



Festival v ulicích s koncerty, divadly, workshopy či programem pro děti zdarma, Gastro festival s moravskoslezskými specialitami, rozsáhlý sportovní areál Barvy v pohybu s tradičními i netradičními sporty, cyklostezky po Moravskoslezském kraji, plavení po Ostravici i hudební showcase konferenci Czech Music Crossroads nejen pro domácí i zahraniční odborníky, ale i širokou veřejnost...

To vše připravili pořadatelé Colours of Ostrava ve spolupráci s mnoha partnery a sponzory do dnů před i během samotného festivalu. “Pracovně celému barevnému týdnu oživujícímu centrum Ostravy říkáme Colours Week. Naší snahou je, aby návštěvníci zdaleka i blízka přijeli do Ostravy na celý týden,” říká ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová.

Poté, co se v pondělí 14. července otevře celotýdenní kemp na Slezskoostravském hradě, v úterý začne několik velkých akcí najednou:

Již tradiční Festival v ulicích, který letos nově proběhne ne během, ale v úterý a ve středu před Colours of Ostrava, nabídne zdarma v centru Ostravy špičkové domáci i zahraniční hudebníky, desítky jamujících muzikantů, pouliční divadla, bubeníky, tanečníky, výtvarníky, básníky, živý jukebox, hudební uličku, festivalový průvod, workshopy, program pro děti nebo venkovní tělocvičnu. Vystoupí například Vašo Patejdl a Ewa Farna s Rozhlasovým Big Bandem Gustava Broma, Ondřej Brzobohatý, Adam Mišík, Michal Hrůza, Pavel Helan, Hentai Corporation, Pipes and Pints, Fanfarai z Francie, Vołosi a Orkiestra sv. Mikołaja, soubor nového cirkusu Cirk La Putyka, japonský loutkář Nori Sawa i španělský pouliční performer Joan Catala a mnoho dalších. „Věříme, že díky posunutí před Colours of Ostrava budou mít lidé možnost navštívit oba festivaly, pořádně si je užít,“ říká ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová. Vše bude probíhat ve Foru Nová Karolina, v prostorách Trojhalí a na volných plochách mezi těmito budovami. “Návštěvníci budou mít opět možnost vyzkoušet si ArcelorMittal Tanec pro život. Za svůj taneční výkon získají body, které převedeme na peníze a ty věnujeme třem konkrétním projektům neziskovek z našeho kraje,“ říká Tapas Rajderkar, generální ředitel ArcelorMittal Ostrava, která je partnerem obou festivalů. Více informací a program na www.festivalvulicich.cz.

Druhou akcí, která proběhne v úterý a středu v jedné z hal Trojhalí a volně se s Festivalem v ulicích bude prolínat, je gastrofestival „Jak šmakuje Moravskoslezsko“, který každoročně připravuje pro milovníky dobrého jídla a pití Moravskoslezský kraj. Návštěvníci ochutnají krajové speciality, poznají původní recepty, uvidí ukázky vaření - tím vším bude provázet známý kuchař a gurmán Ivan Vodochodský. Proběhne zde také vyhlášení veřejné kulinářské soutěže o nejlepší regionální recept z Moravskoslezského kraje, představení regionálních potravin a partnerských restaurací, v nichž je možné ochutnat pravý moravskoslezský pokrm. “Cílem celé akce je ukázat náš kraj jako region s výbornou a stylovou místní kuchyní. Ostatně kdo by si nechtěl sem tam dát pravou babičkovskou omáčku ze švestek, pravou škvarkovou pomazánku s domácím chlebíkem či jinou dobrotu. Pokud mají lidé zájem, mohou poslat soutěžní recept do naší soutěže ještě do 30. června 2014 a pak budou moci ochutnat třeba právě svůj recept na našem gastrofestivalu,” podotýká náměstek hejtmana pro cestovní ruch Ing. Ivan Strachoň. Moravskoslezský kraj se tímto ojedinělým projektem a nabídkou regionálních specialit odlišuje propagací v oblasti cestovního ruchu. Více informací na www.jaksmakuje.cz.

V prostoru mezi Forem Nová Karolina a Trojhalím se v úterý rozběhne další akce, která potrvá dokonce celý týden. Pod názvem Barvy v pohybu zde vyrostou za podpory Statutárního města Ostravy v rámci projektu Evropské město sportu sportoviště s bohatou nabídkou pohybových aktivit, workshopů, turnajů či profesionálních sportovních show. “K dispozici bude snad vše, na co jen sportsmani mohou vzpomenout,” říká Petra Hradilová. Například: plážový volejbal, zorb fotbal, badminton, pétanque, bungee trampolíny, bludiště. Vyzkoušet si ovšem bude možné i hry, které se dosud v Česku nezabydlely. Třeba disc golf, holandský billiard, americký cornhole nebo švédský kubb. Stavět se bude nejvyšší věž, nejdelší dráha či nejhezčí obrazec, k dispozici budou deskové hry. Vystoupí například taneční a akrobatická seskupení Roots company, Dancepoint, Aerobic studio a Goodfeel TRIBE s držitelem světového rekordu ve skoku na jedné ruce ve stojce. “Těšit se můžete na ukázky a workshopyparkouru, free runningu, breakdance, tae-bo, port de bras, pilates či létající jógu Ay Fly,” doplňuje Petra Hradilová.

Během celého týdne od 15. do 20. července budou pro cyklisty připraveny cyklotrasy za krásami ostravského regionu i Beskyd. Pro pohodlí cyklistů České dráhy posílí kapacitu vagónů s možností přepravy kol z Ostravy do Beskyd. Cyklotrasy zavedou zájemce k významným symbolům kraje: k soše boha Radegasta na Radhošti, pod Lysou horu nebo do nošovického pivovaru. V pivovaru na návštěvníky, kteří se prokážou vstupenkou z festivalu Colours of Ostrava, čekají speciální prohlídky s překvapením. Kromě toho je v celém regionu zapojeno také 50 hospod do festivalové promoakce, ve které bude možné získat za vypitá piva Radegast nebo nealko piva Birell festivalový klobouk. Více informací a bude k dispozici přímo v hospodách, dále u Fora Nová Karolina, v areálu festivalu Colours of Ostrava, v kempech nebo na stránkách www.radegast.cz.

Zažít Ostravu jinak - z hladiny řeky - budou moci účastníci Duhového plavení. Kánoe a rafty budou vyjíždět od 15. do 20. července mezi devátou a osmnáctou hodinou od hradní lávky na Černé louce. K dispozici budou dvě trasy - k Nové radnici a do Koblova. Ve spolupráci s Colours of Ostrava pořádá vodácký klub Kaskády.

Ve středu 16. července prostory Gongu a klubů Cooltour a Marley obsadí první ročník showcasového festivalu a konference Czech Music Crossroads, který nabídne večerní showcasové koncerty předních českých kapel a hudebníků Beaty Bocek, Bezobratři, Clarinet Factory, Čankišou, DVA, Jitky Šuranské, Kittchen, Milokraje, Nylon Jail, Vertiga a Vložte Kočku, dopolední prezentace a diskuse o historii a současnosti české a východoevropské hudby, setkání s předními zahraničními publicisty, pořadateli nebo agenty. Vše je otevřeno nejen zahraničním a domácím odborníkům, ale za nízké vstupné i široké veřejnosti. Více informací a přesný program najdou zájemci na www.crossroads.colours.cz.

Připravila: mia/ Colours

Poslední komentáře