Zpět

Pět zastavení barového jara



Na české barové scéně je pěkně živo. Uprostřed kypící doby koktejlové má město bez baru jednoznačně mínus. Jsou místa, kam se poutník po Čechách a Moravě rád vrací, ba kam dokonce odbočí, i když tam přímo cestu nemá. Jsou to často bary, v nichž působí „akademici” – absolventi některého z kurzů projektu Bar Academy, který realizuje již osmým rokem společnost Jan Becher – Pernod Ricard a působí v nich také většina lektorů, kteří se dlouhodobě podílejí na rozvoji tohoto projektu.

BAROVÉ TIPY BAR ACADEMY

Které bary bychom vám tedy skutečně doporučili a co si, pokud se zde ocitnete, máte určitě objednat?

 

BUGSY’S, bar luxusní:

Do své letošní plnoletosti prošel bar založený v roce 1995 řadou metamorfóz postupně od čistě koktejlového baru přes orientaci na sladové whisky, rum až po projekt Chronologie de Champagne, jenž je významným programem současnosti. Mezi dvanácti apoštoly mixologie, kteří přes měnící se směřování baru nadále pěstují koktejlovou kulturu hlavního města, je jak kmenový lektor Bar Academy, manažer Bugsy´s Jan Braniš, tak barman Milan Zaleš, jeden z vítězů absolventského kurzu.

V pomyslné síni slávy Bugsy’s, a tedy mezi koktejly, které doporučujeme zde vyzkoušet, jsou určitě Almond Cigar a Bugsy´s Rose. Růže z Bugsy´s na bázi vodky vítězí den co den u hostů podniku, o němž lze říci bez nadsázky, že je luxusní ve všech směrech.
Adresa: Bugsy’s, Pařížská 10, Praha 1, www.bugsysbar.cz/

 

FIFTY-FIFTY, bar nenápadný:

Zkráceně se mu už dávno říká jen Fifty. Je středem koktejlového mikrokosmu Kopřivnice a sousedí s vozem, který zbyl z někdejší Slovenské strely. Bar i svým interiérem vyvolává vzpomínky na šedesátá léta a dokazuje, že nezáleží na designu židlí, stolů, věšáků, lustrů a barových židliček, nýbrž na přístupu týmu, který podnik oživuje.

Spolumajitelem Fifty a absolventem obou stupňů Bar Academy je Martin Eichenbaum.
Martin si také všiml postprohibičního trendu: „Návyky hostů se po prohibici změnily. Vyžadují kvalitní alkohol. Stále si hlídají cenu, ale připlatí si za kvalitu. Prodáme jen minimum levnějších značek.“

Jejich patrně nejvýraznějšími koktejly jsou tzv. twisted cocktails, koktejly, které představují klasické drinky, které jsou nějakým způsobem pozměněné. Doporučit můžeme určitě například Ginger Martini z vodky ochucené čerstvým zázvorem nebo jejich „tvistnuté” Cuba Libre, do kterého zde používají sedmiletý rum Havana Club a přidávají absint!
Adresa: Fifty-Fifty, Záhumenní 3A, Kopřivnice, www.fiftybar.cz/

HEMINGWAY, bar kreativní:

Tento bar je sice zaměřen na nejoblíbenější nápoje Ernesta Hemingwaye, tedy především rum a absint, ale i zde najdete další zajímavé a originální drinky. Personálně je bar na koktejly výtečně vybaven. Majitel Aleš Půta je lektorem Bar Academy a polovina jeho kompletního barmanského týmu prošla kurzem také. Barmani a barmaid se účastní často kreativních soutěží, na nichž se zpravidla velmi dobře umísťují. Navazují tak na jeden z dalekosáhlých úspěchů majitele baru, který svým B-Celebration zvítězil v soutěži o koktejl k 200. výročí vzniku Becherovky Original.

Mezi vlajkové drinky Hemingway baru patří (a zkusit byste tedy měli) Becher Butter Sour, Hemingway Daiquiri a Six Finger Cat.

Adresa: Hemingway Bar, Karolíny Světlé 26, Praha 1, www.hemingwaybar.cz/bar-praha/

LA CASA DE LA HAVANA VIEJA, bar rodinný:

Útulný podnik patří k barovému profilu hlavního města již pět let a vládne v něm rodinná atmosféra, díky které se tu budete cítit jako doma. Bar podporuje svoje jméno pravidelnými vystoupeními autentických kubánských formací, ale i jedním ze směrů své orientace na klasické a časem prověřené koktejly. Ambicí barmanů je ovšem také sledování nových trendů, v současné době jde například o spojení prémiových destilátů s cukrářskými výrobky.

A co bychom zde doporučili? Ke zlatému fondu nabídky patří např. Plum Old Fashioned Cocktail, Fog Over Kentucky, Blue Blazer nebo Cotton Manhattan a zcela bezkonkurenčním titulem je bezpochyby Pisco Sour z rukou Kryštofa Hordiny, jenž – stejně jako všichni jeho kolegové – absolvoval všechny stupně Bar Academy.

Adresa: La Case de la Havana Vieja, Opatovická 28, Praha 1, www.casahavana.cz

SKANDAL, bar proměnlivý:

Majitel baru Pavel F. Vaďura patřil již kdysi k nejvěrnějším čtenářům barmanské knihovny Rudolfa Slavíka, která kdysi sídlila v pražském hotelu Alcron, a své první krůčky učinil v baru Back Doors, aby konečně před čtyřmi lety překvapil svým Skandal Barem obyvatele Uherského Hradiště. Mezitím se zařadil mezi účastníky prvního pilotního kurzu Bar Academy na březích Slapské přehrady.

Obraz baru se v průběhu dne mění. Zrána a dopoledne se provoz blíží spíše kavárně. Koktejlovým barem se stává večer a v noci. Specialitou podniku je hostování řady odborníků a obsáhlá odborná knihovna, která je přístupná také hostům.

Dnešními specialitami baru jsou rozhodně Cosmopolitan a jeho nejrůznější varianty, beze zbytku lze také doporučit jejich Negroni.

Adresa: Skandal bar, Mariánské náměstí 62, Uherské Hradiště, www.skandalbar.cz/

Připravila: mia/ M-Ocean

Poslední komentáře