Zpět

Rozhovor s Android Asteroid, který vystoupí v Akropoli



Android Asteroid je domácí muzika, určená na intergalaktický export. Jedna z nejzajímavějších událostí na domácí hudební scéně si v poklidu proplouvá kolem v hypnotickém downtempo rytmu. Kritika je zapomněla kritizovat.

Co na to posluchač se uvidí už tuhle sobotu, kdy to vystřelí ven. A budou u toho asi nejlepší střelci mezi muzikanty u nás. Pokud chceš nasát svůj kousek příběhu, buď v sobotu 27.4. v Paláci Akropolis. V 19:30 se otevřou brány a o hodinu později se startuje. Na nikoho se nečeká. A proč byste vlastně měli spěchat na křest prvního alba kapely, o které jste možná ještě ani neslyšeli?

 

Z jaký planety jsou Android Asteroid?

Ani nevím, ráno se vzbudíme a v počítači jsou dema natočený z té planety. Je to záznam přistávání gigantických hříbků na mýtinách našich duší. Tu planetku známe jen ze snů, je tam moře a spousta docela malých sopek, z nichž každá chrlí úplně něco jiného. Jedna si pěkně pevně tepe, druhá klidně bafá, třetí freakuje intergalaktickou morseovkou a čtvrtá miluje zemětřesení. Pro šklatulkáře by se to dalo popsat jako mix hip-hopu, funku, jazzu, downtempa, elektra, blues a nusoulu, do kterýho hraje piano v saloonu westernovýho městečka. Nevím, jak jsme na ten název přišli, ale Android Asteroid se k tomu hodí.

To skoro působí tak, že Android Asteroid jsou, ale zároveň nejsou hudbou pro každého. Jasné sdělení, ale forma, které jsou otevření spíš přemýšlivější posluchači, ne?

Děláme jenom muziku, která se líbí nám, jinak to nemá smysl. Je klidná, ale pulzuje, je minimalistická a přitom je tam všechno, co chceme slyšet. Rapová sloka je vždycky jenom jedna. Vykašlali jsme se na učebnicový postupy a tak má písnička kolikrát jenom minutu dvacet a je tam všechno, co jsme potřebovali.  Některý tracky mají pod sebou obrovskej příběh. Třeba Marlene je ve skutečnosti takovej tarantinovskej film, ve kterým hraje Marlene Ditrich, Hugo Haas, Ernest Hemingway, Kate Hepburnová, Hitler, Škoda Superb, Kuba, Itálie, Anglie, zaoceánskej parník Ille de France, Obecní dům v Praze roku 39 a Emil Hácha. Přitom o nich v textu není ani zmínka, ale ten příběh je tam cítit, i když ho neznáte.

Zrovna teď se ale cítíte vy sami evidentně na to, přesahovat hranice nejen svoje, ale i české hudební scény- Mluvím o těch vašich prvenstvích jako je natáčení živáku ve Smečkách a vaše plány s věhlasným londýnským studiem Abbey Road, kde nahrávali Beatles..

Tady nejde až tak o nějaký hranice český scény nebo o prvenství v čemkoliv. Chceme prostě jet do neslavnějšího studia na světě a natočit tam živou desku, nebo alespoň její kus.  Termín už máme, teď sháníme peníze a vypadá to velmi dobře. Před týdnem jsme odstartovali navíc sbírku na HITHIT, kde za příspěvek nabízíme třeba DJský superset u vás doma, večeři u nás s galaktickým menu od šéfkuchaře Marka Hosnedla, nebo i možnost jet do Abbey Road letecky s náma a být tři dny u natáčení v Londýně. A to nejen v Abbey road, ale i ve slavném Red Bull Studios, kam se druhý den přesouváme, abychom natočili jednu novou věc. Neděláme to pro peníze, nebo čestné místo uprostřed rybníka. Tohle je jen o plnění snů, hudbě a velkých výzvách, o ničem jiném.

To je hezký. V dnešní době si lidi spíš dávaj malý cíle, kterých se dá snadno a rychle dosáhnout a který snadno a rychle přinesou uspokojení... No ale co když se vám všechno tohle povede? Co přijde po Abbey Road? Sahaj ty vaše sny ještě dál?

Máme další plán na jaro 2014. Další natáčení v Praze, ale v měřítku, který jsme nikdy nevyzkoušeli a víme, že to bude fantastický. Na to je ale ještě brzo, teď musíme řešit tu Anglii, je to celkem náročná mise.

 

Nejbližší cíl je teď každopádně váš sobotní křest v Paláci Akropolis. Co lidi „dostanou“?  

 

Místenku na létajícím koberci. Boarding time je 19:30, odlet ve 20:30 a návrat kolem páté ráno, kdy končí afterparty Funkopolis, oslava Tomášových narozenin, historicky první 3D živý přenos na 3D film fest a v podstatě i rok práce, který jsme přípravou strávili.  Bude to to nejlepší, co jsme kdy s Tomášem udělali v podání kapely z říše snů, ve které hrají takoví střelci, jako je Josef Fečo (např. kapela Zuzany Lapčíkové), Lukáš Martinek (Neruda, Amsterdam Beyond, Private Earthquake), Viliam Béreš (kapela Lenky Dusilové, Toxique, Lanugo), Jan Steinsdorfer (kapely Michala Pavlíček, Ewy Farné) a Miloš Dvořáček (Hapka/Horáček, Iva Bittová, Druhá tráva, Neruda).  Speciálním hostem bude přední česká harfenistka Hedvika Jouzová ze Státní opery. Zvuk řeší Jaromír Čížek, takže bude křišťál a světla mají v Akropoli prý nejlepší v Praze. Jste srdečně zvaní na meziplanetární výlet.

Připravila: mia/ Convept One

Poslední komentáře