Zpět

V rytmu swingu se zpěvačkou Stacey Kent



 18. ročník Festivalu swingové hudby letos mezi 11. a 12. listopadem přivítá americkou jazzovou zpěvačku Stacey Kent, jejíž hlas si oblíbil třeba i herec Clint Eastwood, na jehož 70. narozeninách vystoupila. Dále na festivalu vystoupí populární vokální sextet Skety složený z mladých nadšených hudebníků, slovenské trio Nothing But Swing pracující s vlivy vážné hudby, etnického folklóru i moderního jazzu. Celý festival pak uzavřou Bratislava Hot Serenaders hrající Hot Jazz, tedy hudební styl z konce 20. let minulého století. Spolu s nimi se za mikrofon postaví slovenský herec a zpěvák Milan Lasica.

„V době, kdy mnoho mladých lidí zná swing zejména v té moderní elektronické podobě, máme za cíl jim přiblížit také klasické a tradiční formy tohoto hudebního stylu. Stacey Kent svým mladistvým vzhledem a podáním swing přibližuje všem posluchačům napříč generacemi a je tedy ideálním vrcholem letošního festivalu,“ říká k dramaturgii 18. ročníku festivalu jeho ředitel Milan Hájek.

Festival swingové hudby téměř dvě dekády představuje svým věrným návštěvníkům nejrůznější podoby jazzového stylu z konce 20. let minulého století. Nabízí jej v tradiční formě, ale nebojí se ani rozmanitých žánrových přesahů. Dává prostor hvězdným matadorům i mladým talentům ze zahraniční a domácí scény. Od dnešního dne je možné zakoupit vstupenky jak v Národním domě na Vinohradech, kde se festival koná, tak v síti Ticketpro. Více informací na www.nardum.cz nebo na FB Festival swingové hudby.

Stacey Kent vystihl hudební časopis Bang & Olufsen Magazine slovy: „Její hlas je někdy šepotem, někdy uklidňujícím pohlazením, někdy nadšeným výkřikem; ale ať už je vyjádření či nálada jakákoliv, mají jednotliví posluchači často pocit, že Staceyin zpěv je určen jen a jen pro jejich uši.“ O tom, že její zpěv baví posluchače bez ohledu na věk či národnost, svědčí nejen vyprodané haly a kluby po celém světě, ale i složení jejích fanoušků. Často se na koncertech objevují posluchači napříč generacemi.

Stacey Kent se pyšní několika oceněními BBC Jazz Awards včetně cen za nejlepší vokály či album. Deska The Boy Next Door z roku 2003 se stala zlatou ve Francii. Pozdější Breakfast On The Morning Tram pak získalo platinovou desku ve Francii, zlatou v Německu a Stacey za něj byla nominována na cenu Grammy v kategorii Nejlepší vokální jazzové album. Od vydání prvního alba Close Your Eyes (1997), dosáhla obrovského úspěchu u kritiků i fanoušků. Její neotřelé a emotivní ztvárnění nejlepších love songů 20. století si získalo všechny. Bylo to ale vystoupení v CBS Sunday Morning v roce 1999, díky kterému se Staycey dostala do povědomí široké veřejnosti. Od té doby její kariéra začala raketově růst a vystupovala na všech zásadních světových festivalech a v koncertních halách od Taipei Chiang Kai-shek Concert Hall přes Carnegie Hall po pařížskou Olympii.

 

 

Vokální hudební skupina Skety složená z mladých českých jazzových zpěváků a muzikantů, kteří se hudbě věnují naplno a profesionálně. V červenci loňského roku sextet obdržel Zlatý diplom a prestižní ocenění The Ward Swingle Award v kategorii Jazz na mezinárodní soutěži Vokal Total v rakouském Grazu. Všichni hudebníci se věnují svým vlastním hudebním projektům, kapelám a bigbandům, ale společné zpívání a-cappella je pro ně nejvyšší hudební metou. „Věříme, že naše jazzová srdce a zkušenosti jsou na koncertech slyšet,“ říká na svých webových stránkách sama kapela.

Už samotným názvem se uskupení Nothing but Swing Trio hlásí k tradici a hudebnímu odkazu významné generace jazzových hudebníků 40. a 50. let minulého století, jako byli Lester Young, Bud Powell, Charlie Parker a další. Svojí tvorbou však kapela daleko přesahuje hranice 50. let. Výrazný muzikantský potenciál členů tria jim umožňuje pracovat s vlivy vážné hudby, etnického folklóru stejně tak moderního jazzu, které je ve velké míře ovlivňují jak při tvorbě vlastních skladeb, tak při aranžování a interpretaci existujících písní.

Bratislava Hot Serenaders je orchestr světového renomé. V roce 1994 orchestr a jeho sólisté vyhráli festival zasvěcený hudbě 20. a 30. let ve francouzském Saint Raphael, kde získali cenu Sidney d’ Or. Pravidelně účinkují doma i v zahraničí na samostatných koncertech i jazzových festivalech. Orchestr patří mezi jedno z mála úzce vyprofilovaných hudebních těles na Slovensku. Od svého založení v roce 1992 se jeho obsazení téměř nemění a osmnáct nadšenců se pravidelně střetává ve svém volném čase bez jediné přestávky.

 

Poslední komentáře