Zpět

Začátek léta v Praze, Brně a Boskovicích bude horký. Festival Ibérica přiveze hvězdy flamenka Arcángela a Patricii Guerrero



Nové centrum festivalového programu a nový termín. Tradiční festival Ibérica pro letošní rok připravil řadu novinek a změn. Stejně jako v předchozích jedenácti ročnících však na návštěvníky čekají nezapomenutelné koncertní zážitky, ohromující virtuosita instrumentalistů, krása a elegance tanečnic i vášeň a nespoutanost tanečníků.

Dvanáctý ročník festivalu Ibérica mezi 30. červnem. a 4. červencem přenese do srdce Evropy neopakovatelnou atmosféru jižního Španělska a Latinské Ameriky. Hlavní část programu se přesouvá z Boskovic do Brna, přesto festival naváže na dosavadní tradici a kromě Brna zavítá i do Prahy a někdejšího centra Ibériky, Boskovic. „Přesun hlavních aktivit do Brna nabízí širší možnosti pro obyvatele jihomoravské metropole i novou motivaci realizačnímu týmu. Věříme, že i v jedinečných brněnských kulisách hradu Špilberk či v nádherných sálech historických budov vytvoří festivaloví návštěvníci neopakovatelnou atmosféru,“ říká umělecký ředitel festivalu Petr Vít. Do Brna se stěhuje většina koncertů i oblíbené tvůrčí dílny. Festival Ibérica, původně orientovaný na kulturu iberského poloostrova letos otevírá své brány také všem ostatním španělsky či portugalsky mluvícím zemím a stává se festivalem iberoamerických kultur.

Sérii večerních festivalových koncertů zahájí 30. června v brněnském Divadle Husa na provázku flamenkové představení Puntal tanečníka Davida Péreze, které o den později zamíří do Boskovic. Hlavní hvězdy festivalu, legendární zpěvák Arcángel a brilantní tanečnice Patricia Guerrero, se poprvé představí 2. července v pražském Divadle Archa. Jejich projekt „OLOR A TIERRA – VŮNĚ ZEMĚ“ je poctou krajině a lidem, mezi nimiž uhrančivý zpěvák prožil své dětství, a zároveň i výzvou k představení flamenka v současném světle. Arcángel dokázal očarovat posluchače po celém světě dnes již univerzálním jazykem flamenka. Patricia Guerrero si díky svému talentu a strhujícímu projevu vysloužila nejen řadu ocenění, ale také spolupráci se slavným režisérem Carlosem Saurou. Příznivci festivalu mají jedinečnou příležitost zavzpomínat na její vystoupení v roce 2007, kdy stála na počátku své oslnivé kariéry. Na představení Arcángela a Patricie Guerrero se mohou těšit i návštěvníci závěrečného galakoncertu na nádvoří brněnského hradu Špilberk.

Vedle koncertního programu nebudou chybět oblíbené taneční lekce flamenka, salsy či tanga. Muzikanti si přijdou na své při lekcích hry na cajón či flamenkovou kytaru a po loňské veleúspěšné premiéře se vrací i kurz španělské kuchyně. Jelikož je hlavním tématem letošního ročníku zpěv, rozhodli se pořadatelé vůbec poprvé zařadit i kurz flamenkového zpěvu. Letošní bohatý doprovodný program zahrnuje také projekce španělské a latinskoamerické kinematografie, festivalové fiesty nebo mořem provoněnou gastronomii na Street Food Festivalu Ibérica na Špilberku.

Zpěvák Francisco Arcángel Ramos „ARCÁNGEL“ se stal nepřehlédnutelnou figurou v současném flamenkovém dění nejen ve Španělsku. Jeho život je s flamenkovým zpěvem spjat už od dětství, ale teprve jeho vystoupení na slavném Bienal de Arte Flamenco v roce 1998 se stalo opravdovou senzací, jež mu otevřela možnosti spolupráce s největšími flamenkovými interprety. Získal zde jako zpěvák nejvyšší ocenění „Giraldillo mejor cantaor jóven“ a jeho partnery na pódiu se záhy staly flamenkové hvězdy Cristina Hoyos, Vicente Amigo, Eva la Yerbabuena, Javier Barón a mnoho dalších. „Arcángela, jenž byl v roce 2001 nominován na Latin Grammy, lze označit jako věčného hledače pohybujícího se mezi dvěma základními póly: úctou k flamenkovému dědictví zakotvenému po staletí v jeho rodné Andalusii a objevováním nových cest a spojení ukazujících flamenco v novém, nečekaném světle,“ upřesňuje Petr Vít. Arcangelův široký interpretační záběr se tak pohybuje od spolupráce se skladateli současné vážné hudby (Mauricio Sotelo) přes ansámbly staré hudby (Accademia del Piacere) až po projekty, jež jsou oslavou tradičního flamenkového umění (Zambra 5.1).

Druhá protagonistka představení „OLOR A TIERRA – VŮNĚ ZEMĚ“, pětadvacetiletá Patricia Guerrero, absolvovala první taneční krůčky pod vedením své matky Mari Carmen již ve třech letech. V osmi letech začala pravidelně veřejně vystupovat – nejprve na domácí granadské scéně, postupem času i na všech významných flamenkových festivalech a v nejrůznějších televizních pořadech. V patnácti letech získala Patricia Guerrero první místo v taneční soutěži „ Flamenco de Ubrique“ a o dva roky později svoji nejcennější trofej, první místo v nejvýznamnější flamenkové soutěži „Festival Internacional de la Unión“. Jen pár měsíců po tomto úspěchu vystupovala tehdy sedmnáctiletá Patricia poprvé v České republice v rámci festivalu Ibérica 2007 a její vystoupení v Brně a v Praze si vysloužilo nadšené ovace. Nyní přijíždí o osm let vyzrálejší umělkyně a vyhledávaná hvězda prestižních festivalů. Granadská tanečnice od roku 2010 spolupracuje také s kultovním režisérem Carlosem Saurou – objevila se nejprve v jeho divadelním projektu „Flamenco hoy“ a později také ve filmovém snímku „Flamenco, flamenco“. V roce 2012 obdržela Patricia významné ocenění na „Bienal de Sevilla“ za spolupráci na společném projektu se zpěvákem Arcángelem a souborem Accademia del Piacere. V současné době je primabalerínou v legendárním „Balet Flamenco de Andalucía“.

Dvanáctý ročník festivalu Ibérica nabídne stejně jako v předchozích letech nejen řadu atraktivních vystoupení se špičkovými umělci, ale také širokou paletu praktických kurzů pro aktivní účastníky. Stěžejním tématem letošního ročníku je flamenkový zpěv (cante flamenco), z něhož flamenco samotné historicky vychází. „Právě proto jsme do nabídky tvůrčích dílen vůbec poprvé začlenili výuku flamenkového zpěvu. Lektorem bude uznávaný zpěvák Javier Rivera, kterého diváci mimo jiné uslyší na brněnském a boskovickém koncertu,“ upřesňuje koordinátorka tvůrčích dílen Maria Cristina Roa. Dalším velkým lákadlem, zvláště pro tanečníky, je bezesporu jednodenní workshop hlavní hvězdy festivalu Patricie Guerrero. Kromě kurzů flamenkového tance zahrnuje bohatá nabídka workshopů také lekce salsy, tanga, tance s vlečkou bata de cola, kastanět, kytary a perkusí, jež povedou renomovaní domácí i zahraniční lektoři. Do tajů španělské kuchyně, proslavené svými tapas a jejich nekonečnými variacemi, zasvětí účastníky kurzu odborník na španělskou gastronomii Enrique Garcia. Ibérica nezapomíná ani na nejmenší účastníky festivalu, pravě jim je věnován kurz Ritmo latino a dětská Miniibérica.

Festival Ibérica, který letos zavítá do Prahy, Brna a Boskovic, je nejvýznamnější akcí svého druhu v ČR a za dobu své historie představil domácímu publiku elitu flamenka v čele s Gerardo Núñezem, Carmen Cortés, Jorgem Pardo, Marií Serrano, Patricií Guerrero a mnoha dalšími.

Více informací na www.iberica.cz. Předprodej vstupenek v síti Ticketportal a v tradičních předprodejích.

 

Poslední komentáře