Zpět

Zázrak jménem The xx vystoupí ve velkém sále Lucerny!



Členové skupiny se potkali při studiu na Elliott School, stejné škole, odkud pocházejí  Hot Chip, Burial a Four Tet. Oliver Sim a Romy Madley-Croft založili kapelu jen ve dvou, když jim bylo 15. V roce 2005, v době, kdy již koncertovali, se k nim přidala kytaristka Baria Qureshi a o rok později je doplnil Jamie Smith. Debutové album skupiny vychází v roce 2009 pod názvem  xx za nadšených chvalozpěvů kritiky.

Na seznamu nejlepších desek roku se v anketě časopisu NME umístilo na druhém místě a v americkém Rolling Stone na místě devátém. Album vyšlo u anglické nezávislé gramofirmy Young Turks 17.srpna 2009. Přestože kapela předtím spolupracovala s producenty jako Diplo a Kwes, svůj debut si produkovala sama a Jamie Smith a Rodaidh McDonald album míchali. The xx album nahrávali v malé garáži, která patřila k nahrávacímu studiu labelu XL Recordings, většinou v noci, což přispělo ke ztlumené, šeptavé náladě alba. V srpnu 2009 měla skupina své první samostatné koncertní turné. Koncertovali také s kapelami Friendly FiresThe Big Pink nebo Micachu. První singl "Crystalised" byl na iTunes (UK) zvolen singlem týdne.

Skladby z alba mnohokrát zazněly v různých televizních programech i sportovních přenosech, např ze Zimních olympijských her 2010, reklamách, na módních přehlídkách (Podzim/Zima 2011 Karla Lagerfelda) i ve filmu I Am Number Four.

Koncem roku 2009 skupinu opouští skupinu druhá kytaristka a klávesistka Baria Qureshi, dle slov Olivera Slima po rozhodnutí kapely. Madley-Croft nicméně později popsala pocity po odchodu kytaristky jako pocity po rozvodu.

V lednu 2010 byli xx vybráni Mattem Groeningem  na festival All Tomorrow's Parties, který organizoval v Minehead v Anglii. Kapela ten samý rok vystoupila na pěti velkých severoamerických festivalech  - CoachellaSasquatch,BonnarooLollapalooza a Austin City Limits. Skladba "Intro" byla použita BBC při přenosech z voleb v roce 2010. Stejnou skladbu vysamplovala Rihanna ve skladbě "Drunk on Love" z alba Talk That Talk.

V září 2010 získalo první album xx Mercury Prize a stalo se nejlepším britským a irským albem roku.

Skupina byla na 2011 BRIT Awards v roce 2011 nominována za  'Best British Album', 'Best British Breakthrough' a 'Best British Band'.

V prosinci 2011 Smith ohlásil vydání druhého alba The xx. Popsal jej jako desku inspirovanou „klubovou hudbou.“  Prvním singlem se stala skladba "Angels", druhým „Chained“.  Jedenáctiskladbové album „Coexist“, které vyšlo v září 2012, možná není tak překvapivé jako debut, je ale silné a sebejisté a minimalisticky atmosferické. The xx podruhé dokázali, že jsou celosvětově výjimečnou kapelou. V anketě britských novin Guardian o nejlepší alba roku 2012 se Coexist umístilo na osmém místě, v anketě časopisu Uncut na dvacátém místě a v časopise Mojo na místě třináctém.

The xx v Praze již jeden nezapomenutelný koncert odehráli. Nyní se do Prahy vrací a to rovnou do velkého sálu pražské Lucerny. Koncert se uskuteční 16.května 2013.

Vstupenky je možné zakoupit na 24 hodinovém exklusivním předprodeji přes Crowdsurge.com a od 12:00 hodin 18.prosince za 720,- Kč + poplatky také v sítích Ticketpro a Ticketportal.

 

Více info na:

www.thexx.info

www.dsmacku.com

www.facebook.com/dsmackupromotion

Připravila: mia/ DSmackU

Poslední komentáře